Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα για αποφάσεις μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Αγρότες: Επιστρέφουν στα μπλόκα για αποφάσεις μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Πέντε ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, οι οποίοι αμέσως μετά δήλωσαν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα, για να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις. Καλή βάση για διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα των αγροτών, ωστόσο τους προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει ανάκτηση του εθνικού πλούτου δεν μπορούμε να μιλάμε για εισόδημα. Καταγγελίες για αποκλεισμό από ομάδες αγροτών. 

Πέντε ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες, οι οποίοι αμέσως μετά δήλωσαν ότι επιστρέφουν στα μπλόκα, για να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις. Καλή βάση για διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα των αγροτών, ωστόσο τους προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει ανάκτηση του εθνικού πλούτου δεν μπορούμε να μιλάμε για εισόδημα.

Εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως έγινε ουσιαστικός διάλογος, παρουσίασαν τις προτάσεις τους, το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, και πως θα επιστρέψουν στα μπλόκα για να ληφθούν αποφάσεις από τις γενικές συνελεύσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.

Σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αν έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, δεν έδωσαν καμία απάντηση.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

Νωρίτερα, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. ευρώ που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση.

» Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Στη συνάντηση συμμετέχουν, επίσης, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίστανται οι Σωκράτης Φάμελλος και Σταύρος Αραχωβίτης.

Καταγγελίες για αποκλεισμούς

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, που καταγγέλλει τον αποκλεισμό της από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο πρόεδρος της Ένωσης, κ. Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι συνάντησαν «πόρτα στα ονόματά τους», λέγοντας:

«Σήμερα είχαμε το ραντεβού μας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις λύσεις των προβλημάτων κυρίως των νέων αγροτών, αλλά και του υπόλοιπου αγροτικού τομέα και στη συνέχεια που είχαμε το ραντεβού με τον πρωθυπουργό βρήκαμε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Να συναντήσουμε πόρτα στα ονόματά μας, που είχαμε δώσει για να πάμε να συζητήσουμε εμείς οι θεσμοί μαζί με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο και αυτό μας στενοχωρεί πάρα πολύ. Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας και τα νέα παιδιά κυρίως αυτά που εκπροσωπώ περιμένουν κι από εμάς κάποιες κινήσεις. Εμείς προσπαθήσαμε στο διάλογο. Η κυβέρνηση βλέπουμε ότι δεν θέλει το διάλογο».

Στις ίδιες καταγγελίες προχώρησαν και οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. «Καταγγέλλουμε τη σημερινή συνάντηση γιατί κατάφορα παραβιάζονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Αυτά τα περιμέναμε από άλλα καθεστώτα, και από αλλού μας ήρθαν» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στις παραπάνω καταγγελίες η κυβέρνηση απαντά πως αρνητική ήταν στη συμμετοχή ενός μόνο ανθρώπου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και τώρα προσέρχεται ως συνδικαλιστής.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, ότι αίτημα από την Ένωση Νέων Αγροτών δεν είχε κατατεθεί, αλλά ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από τη συνάντηση απουσιάζουν και οι εκπρόσωποι αγροτών από μπλόκα της Νίκαιας, του Προμαχώνα και των Μαλγάρων που ζητούν ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό αύριο, Τρίτη. Ωστόσο, από τη χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη προκύπτει πως το ραντεβού με τα μπλόκα ήταν για τη Δευτέρα. Είναι ευπρόσδεκτοι όλοι εδώ σήμερα, είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024