Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανάμεσα σε δυο νησιά» του Μιχάλη Σταυρόπουλου στο Δαναό

«Ανάμεσα σε δυο νησιά» του Μιχάλη Σταυρόπουλου στο Δαναό

Το φιλμ του Μιχάλη Σταυρόπουλου, «Ανάμεσα σε δυο νησιά», διερευνά τη γέννηση και το θάνατο ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του Enfield 8000, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, 40 χρόνια προτού ανακαλύψει η αυτοκινητοβιομηχανία τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, και το οποίο κατασκευαζόταν στη Σύρο. Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle […]

Το φιλμ του Μιχάλη Σταυρόπουλου, «Ανάμεσα σε δυο νησιά», διερευνά τη γέννηση και το θάνατο ενός πρωτοποριακού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, του Enfield 8000, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, 40 χρόνια προτού ανακαλύψει η αυτοκινητοβιομηχανία τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης, και το οποίο κατασκευαζόταν στη Σύρο.

Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφασίζει να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο, κοντά στα ναυπηγεία του, μια απόφαση πιθανώς μοιραία για το μέλλον ενός οχήματος πόλης που καθίστατο ιδανικό στην περίοδο -τότε- της πρώτης ενεργειακής κρίσης και των έντονων φαινομένων ρύπανσης στις μεγαλουπόλεις.

Οι άνθρωποι πίσω από τη δημιουργία και την κατασκευή του Enfield 8000 ξεδιπλώνουν την απροσδόκητη αυτή ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται σε ένα ζοφερό πολιτικό περιβάλλον (μετάβαση από τη χούντα στη μεταπολίτευση) και ταυτόχρονα καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη σήμερα, που αναρωτιόμαστε γιατί η Ελλάδα δεν διαθέτει δική της βιομηχανική παραγωγή.

Tα γυρίσματα του φιλμ πραγματοποιήθηκαν σε: Ελλάδα (Σύρος, Τήνος, Αθήνα), Μ. Βρετανία (Isle of Wight, Peterborough), Γερμανία (Μόναχο, Φρανκφούρτη), ΗΠΑ (Λος Άντζελες) και Ελβετία (Γενεύη).

Συντελεστές
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σταυρόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ιβάν Βουντίδης
Μοντάζ: Δημήτρης Γεράρδης
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς

Στοιχεία:
Διάρκεια: 79΄
Γλώσσα: Ελληνικά / Αγγλικά
Φεστιβάλ: Επίσημη επιλογή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2014 & στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου 2014

Η ταινία θα προβληθεί στον κινηματογράφο Δαναό, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 15.30.

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024