Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΕΒ: Ο νόμος για τα κανάλια περιορίζει τον ανταγωνισμό

ΣΕΒ: Ο νόμος για τα κανάλια περιορίζει τον ανταγωνισμό

Για τις πιθανές παρενέργειες του νέου νομου για τα κανάλια προειδοποιεί ο ΣΕΒ. Όπως τονίζει, ο νέος νόμος για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας τους. Είναι όμως, προσθέτει, σε λάθος κατεύθυνση όσον αφορά στον περιορισμό του ανταγωνισμού, στην παράκαμψη του ΕΣΡ, στις τεχνικές προδιαγραφές και στην αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Για τις πιθανές παρενέργειες του νέου νομου για τα κανάλια προειδοποιεί ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων επισημαίνοντας ότι «επιχειρεί να λύσει ένα διαχρονικό πρόβλημα με κίνδυνο να δημιουργήσει νέες παρενέργειες».

Όπως τονίζει, ο νέος νόμος για την αδειοδότηση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στη θέσπιση κανόνων λειτουργίας τους. Είναι όμως, προσθέτει, σε λάθος κατεύθυνση στον περιορισμό του ανταγωνισμού (4 μόνο πάροχοι περιεχομένου γενικής στόχευσης), την παράκαμψη του ΕΣΡ, τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες βασίζεται για τη χρήση του φάσματος και την αλόγιστη διοικητική παρέμβαση που επιβάλλει στη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων (400 εργαζόμενοι ανά πάροχο κατ’ ελάχιστο).

Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι οι προδιαγραφές του διαγωνισμού καταργούν στην πράξη τον ανταγωνισμό μεταξύ παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου, ενώ επικαλούμενος στοιχεία από την Assiociation of Commercial Television in Europe αναφέρει ότι εργάζονται στην Ευρώπη 1 εκατ. εργαζόμενοι σε 11.000 τηλεοπτικούς σταθμούς, με τον μέσο όρο να είναι συνεπώς 90 εργαζόμενοι ανά σταθμό.

«Η οιονεί ‘κρατικοποίηση’ της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης, μέσω δημιουργίας επιχειρηματικών και εργατικών μορφωμάτων που θα λειτουργούν με στρεβλά οικονομικά κριτήρια, θα δημιουργήσει de jure και de facto ολιγοπώλιο στην τηλεοπτική αγορά, θα επιφέρει υψηλότερο κόστος λειτουργίας (με αντίκτυπο στις τιμές των διαφημιζομένων προϊόντων μέσω της τηλεόρασης) και τεχνολογική απαξίωση επενδύσεων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών που συντελούνται στον τομέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας διεθνώς» επισημαίνει ο ΣΕΒ και προσθέτει:

«Παράλληλα, το πιθανό έλλειμμα πολυφωνίας που θα προκύψει ως παράπλευρη απώλεια από τις αλλαγές που δρομολογούνται, θα πλήξουν το πολιτικό μας σύστημα και θα μας απομακρύνουν περαιτέρω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Και σύνεση η δημοκρατία».

Ο ΣΕΒ εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον οι ρυθμίσεις αυτές θα εξαλείψουν από την τηλεοπτική αγορά τα κακώς κείμενα και κυρίως φαινόμενα που άπτονται της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της αδιαφάνειας στο θεσμικό πλαίσιο, και ιδίως στις σχέσεις επιχειρήσεων με το Δημόσιο.

Και προτείνει την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της τεχνικής επάρκειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αλλά και θωράκιση των αρχών του δημοσιογραφικού επαγγελματος με ευθύνη τόσο των επαγγελματιών του κλάδου όσο και των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται και της ανεξάρτητης αρχής που εποπτεύει τη λειτουργία τους.

Στην ανάλυση του Συνδέσμου περιλαμβάνονται επίσης στοιχεία από έρευνα του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία στην πλειονότητα (2/3) των 65 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα οι μαθητές 15 ετών έχουν καλύτερες επιδόσεις σε ανάγνωση, μαθηματικά και επιστήμες σε σύγκριση με τα ελληνόπουλα.

Ο ΣΕΒ κάνει λόγο για αποτυχία του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να προετοιμάσει μεγάλο μέρος της νεότερης γενιάς για έναν κόσμο όπου τα παιδιά άλλων χωρών αποκτούν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να έχουν πιο ανταγωνιστικές επιδόσεις στις ανοιχτές παγκόσμιες αγορές εργασίας.

Έτσι «ένας σχετικά μεγάλος αριθμός από ελληνόπουλα θα είναι πιο εκτεθειμένα στις πιέσεις που ασκεί η μετανάστευση θέσεων εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Κι αυτό διότι δεν θα έχουν το υπόβαθρο να συμμετάσχουν στην ανταγωνιστική αγορά που αναπτύσσεται στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία της γνώσης, ώστε να στραφούν στο μέρος της αγοράς εργασίας που δίνει έμφαση στις δεξιότητες και όχι στο χαμηλό κόστος εργασίας. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η μαθησιακή εμπειρία δεν είναι ευχάριστη για τα ελληνόπουλα ώστε να επιδιώκουν την μάθηση. Μετά δε την αποφοίτηση προορίζονται να εργασθούν σε ένα περιβάλλον που δεν προάγει την καινοτομία» σημειώνει ο ΣΕΒ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024