Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μέρκελ, Βαλς και Ρέντσι εν χορώ υπέρ παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ

Σε συμφωνία επί της νέας σχέσης με τη Βρετανία για να αποφευχθεί το «σοκ» ενός Grexit καλούν σύσσωμοι Άνγκελα Μέρκελ, Μανουέλ Βαλς και Ματέο Ρέντσι πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Είναι προς το «εθνικό συμφέρον» της Γερμανίας η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δήλωσε η Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ· επισήμανε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια στις Βρυξέλλες για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλους, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένα πολλά από τα βρετανικά αιτήματα.

Σε συμφωνία επί της νέας σχέσης με τη Βρετανία για να αποφευχθεί το «σοκ» ενός Grexit καλούν σύσσωμοι Άνγκελα Μέρκελ, Μανουέλ Βαλς και Ματέο Ρέντσι πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες -με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας να στέλνουν θετικά μηνύματα για συμφωνία.

Είναι προς το «εθνικό συμφέρον» της Γερμανίας η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, δήλωσε η Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ. Επισήμανε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για όλους, ενώ χαρακτήρισε δικαιολογημένα πολλά από τα βρετανικά αιτήματα για μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα αιτήματα του Κάμερον δεν είναι αιτήματα μόνο της Βρετανίας. Είναι επίσης ευρωπαϊκά αιτήματα και πολλά είναι δικαιολογημένα και απαραίτητα» ανέφερε η Μέρκελ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας δεν θα πρέπει να εμποδίσει τη στενότερη ολοκλήρωση των μελών της Ευρωζώνης.

Πάντως η Μέρκελ προσέφερε την υποστήριξή της στον Κάμερον ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα του περιορισμού των κοινωνικών παροχών προς υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ. «Αυτά τα αιτήματα είναι επίσης εύλογα και δικαιολογημένα […] είναι προφανές ότι κάθε χώρα μέλος πρέπει να μπορεί να προστατεύει το κοινωνικό σύστημά της από καταχρήσεις» δήλωσε.

«Όπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον, θεωρώ επίσης ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε στους κόλπους της ΕΕ περισσότερα για την ανταγωνιστικότητα, την διαφάνεια και τη γραφειοκρατία. Η Γερμανία και η Βρετανία μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις εδώ και πολλά χρόνια» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε «τελικά να μην είναι μόνο η Βρετανία που θα επωφεληθεί, αλλά και η Γερμανία και όλη η Ευρώπη».

«Είναι προς το συμφέρον μας η Βρετανία να είναι ένα ισχυρό μέλος σε μια ισχυρή Ευρώπη» επέμεινε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Την ίδια στιγμή από το βήμα της ιταλικής Βουλής ο Ματέο Ρέντσι δήλωνε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της ΕΕ. «Πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουμε το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ» δήλωσε.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να φθάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό» επισήμανε απορρίπτοντας ταυτόχρονα δραστικά μέτρα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη φύση της ευρωζώνης ή της κοινής αγοράς. «Θα πρέπει να αποδεχθούμε όλα όσα ζητά το Λονδίνο. Φυσικά και όχι. Πρόκειται για διαπραγμάτευση» σημείωσε.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε την Τετάρτη ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε «ένα σοκ» για την Ευρώπη και θα επηρέαζε «την αντίληψη που έχουμε» για την Γηραιά Ήπειρο.

«Μία συμφωνία είναι άραγε πιθανό» να επιτευχθεί σχετικά με την παραμονή της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής;

«Το πιστεύουμε και το ελπίζουμε. Διότι η αποχώρηση της Βρετανίας θα σηματοδοτούσε […] ένα σοκ για την Ευρώπη, κυρίως όμως ένα σοκ σχετικά με την αντίληψη που ο κόσμος θα έχει για την Ευρώπη, η οποία θα βίωνε μία κρίση» δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί διότι το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Γαλλίας, το συμφέρον της Βρετανίας είναι να παραμείνει εντός της Ένωσης» προσέθεσε ο ίδιος.

«Το προσχέδιο που έχει προταθεί από τον πρόεδρο [του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ)] Τουσκ σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει στοιχεία που επιτρέπουν να προωθήσουμε και να βρούμε ικανοποιητικές για όλους λύσεις -ακόμα κι αν δεν βρισκόμαστε παρά στην αρχή των συνομιλιών» επισήμανε ο Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη σε επίκαιρες ερωτήσεις.

Ωστόσο ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Γαλλία κι επομένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκονται ιδιαίτερα σε επαγρύπνηση αναφορικά με τα δύο δυσκολότερα θέματα αυτής της διαπραγμάτευσης», δηλαδή σχετικά με «τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των υπολοίπων» κρατών-μελών και «το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, θεμελιώδη αρχή που δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση».

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένας χώρος αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών και δε μπορούμε να επιλέγουμε α λα καρτ σε σχέση με αυτό που μας βολεύει. Η Ευρώπη είναι ένα σύνολο που μπορούμε να προσαρμόσουμε όμως δεν μπορούμε να διαρρυθμίζουμε σε σχέση με τα συμφέροντα [του καθένα], εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μια γραμμή έχει παραβιαστεί» επέμεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024