Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες ψάρι την εβδομάδα, ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού που θα εξελιχθεί σε παχύσαρκο, σύμφωνα με ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Παλαιότερες μελέτες είχα συνδέσει τον υδράργυρο, που περιέχουν τα ψάρια, με βλάβες στο νευρικό, πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα, τους νεφρούς, τους πνεύμονες, το δέρμα και τα μάτια.

Στην παρούσα μελέτη, ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Λήδα Χατζή από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, επισημαίνουν έναν ακόμα κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες. Οι μολυσματικοί παράγοντες που εμπεριέχουν τα ψάρια να συντελούν στην παιδική παχυσαρκία, παρεμβαίνοντας στην ανάπτυξη του ορμονικού συστήματος των εμβρύων.

Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ μητρικής κατανάλωσης ψαριών και παιδικής παχυσαρκίας, η Δρ Χατζή και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 26.000 έγκυες γυναίκες και τα παιδιά τους μέχρι αυτά να γίνουν έξι ετών.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονταν βρέφη που είχαν γεννηθεί από το 1996 έως το 2011 στο Βέλγιο, την Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ.

Η κατανάλωση ψαριών ποίκιλε μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, στο Βέλγιο μόνο οι μισές έγκυες έτρωγαν ψάρια περισσότερες από μια φορές κάθε δύο εβδομάδες. Αλλά στην Ισπανία, αντιθέτως, οι μισές γυναίκες έτρωγαν ψάρια περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα.

Η μετριοπαθής κατανάλωση ψαριών (μια με τρεις φορές την εβδομάδα) δεν σχετίστηκε με την ταχεία βρεφική ανάπτυξη και την παιδική παχυσαρκία σε ηλικία έξι ετών.

Αλλά συγκριτικά με τις γυναίκες που σπάνια έτρωγαν ψάρι, εκείνες που έτρωγαν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της κύησης, είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο απόκτησης παιδιών με αφύσικα γρήγορη ανάπτυξη έως την ηλικία των δύο ετών.

Επίσης, οι γυναίκες που έτρωγαν πολλά ψάρια είχαν παιδιά που είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία τεσσάρων ετών και 22% να έχουν περιττό βάρος σε ηλικία έξι ετών.

Η επίπτωση της μητρικής υπερκατανάλωσης ψαριών ήταν εμφανέστερη στα κορίτσια.
«Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως τα ψάρια, διότι είναι κύρια πηγή σημαντικών θρεπτικών ουσιών, όπως τα ω-3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D, αλλά δεν θα πρέπει και να τα υπερκαταναλώνουν. Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να μένουν πιστές στις διατροφικές συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση όχι περισσοτέρων από τριών μερίδων ανά εβδομάδα» διευκρινίζει η κ. Χατζή.

Η επίκουρος καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής της Κρήτης συμπληρώνει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να τρώνε ποικιλία ψαριών κάθε εβδομάδα και να αποφεύγουν τα ψάρια που ανήκουν στην οικογένεια των καρχαριοειδών, όπως ο ξιφίας, καθώς μπορεί να περιέχουν περισσότερα βαρέα μέταλλα.

Η Έμιλυ Οκεν, ερευνήτρια στο Πανεπιστημίο Χαρβαρντ σχολιάζει ότι η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς, δεδομένου ότι βασίστηκε σε στοιχεία αυτοαναφορών σχετικά με την εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριών.

«Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα των ψαριών προστατεύουν από την παχυσαρκία. Επίσης, ο υδράργυρος δεν σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά με άλλα αναπτυξιακά προβλήματα. Είναι όμως πιθανόν φυτοφάρμακα και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες που απορροφούν τα ψάρια να συντελούν τελικά στην αύξηση του παιδικού βάρους. Και φυσικά η υπερκατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι δείκτης γενικότερης υπερφαγίας, ενώ είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά κατά την κύηση αποκτούν παιδιά που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα» καταλήγει η Δρ Οκεν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr