Αναστασιάδης: Εφικτή η λύση του Κυπριακού και εντός του 2016
Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού εντός του 2016 διατύπωσε ο Ν.Αναστασιάδης, εφόσον καταστεί δυνατό να ξεπεραστούν ορισμένες δυσκολίες. «Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της λύσης εάν εκτιμήσω ότι αυτή ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων» διαβεβαίωσε.
Την εκτίμηση ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού εντός του 2016 διατύπωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εφόσον καταστεί δυνατό να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, κυρίως στο περιουσιακό και να ετοιμαστούν από τους τεχνοκράτες οι πτυχές που αφορούν στο Σύνταγμα, στην πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης και στα χρονοδιαγράμματα.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει εκστρατεία υπέρ της λύσης εάν ο ίδιος εκτιμήσει ότι αυτή θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων.
«Αν θωρήσω όμως ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ενώπιον του λαού θα αναλάβω τις ευθύνες μου και δεν θα τις φορτώσω στο λαό», ανέφερε ο κ. Αναστασιαδης.
Είπε, επίσης, ότι στο περιουσιακό έγινε σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες.
Εξηγώντας ότι ο λόγος που αποφεύγεται επί του παρόντος την ονοματολογία, ο κ. Αναστασιαδης είπε ότι «είναι για να μην αρχίσει εμφύλιος πόλεμος» για το ποιες περιοχές επιστρέφονται και ποιες όχι.
Αναφερόμενος στο κόστος της λύσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αναμένεται έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θα εξαρτηθεί και από το ύψος των αποζημιώσεων για τις εδαφικές αναπροσαρμογές.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για δημιουργία ταμείου και διάσκεψη δωρητών, ενώ θα ακολουθήσει σχεδιασμός για τους τρόπους άντλησης των επιπρόσθετων ποσών.
Τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί το δανεισμό για χρηματοδότηση της λύσης επειδή σε τέτοια περίπτωση θα εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος.
Αναφερόμενος στις εγγυήσεις, επισήμανε ότι τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί από το 1960, ενώ η ΕΕ διασφαλίζει την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εξέφρασε, τέλος, απόλυτη ικανοποίηση για τη στήριξη του ΑΚΕΛ στις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντας τη στάση του υπεύθυνη και σημαντικά δημιουργική.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αμαλιάδα: Συνελήφθησαν τρεις ανήλικες για τον ξυλοδαρμό έξω από γυμνάσιο
- Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο… Βασιλιάς Ουνάι: Ο διάδοχος του θρόνου πανηγύρισε έξαλλα για το τρόπαιο της Άστον Βίλα (vid, pics)
- Akylas: «Γιατί ζήτησα συγγνώμη για τη Eurovision»
- Μερτς: Προτείνει να δοθεί στην Ουκρανία καθεστώς «συνδεδεμένου μέλους» με την ΕΕ πριν από την πλήρη ένταξή της
- Απίστευτo: Ο Νεϊμάρ κλήθηκε στο Μουντιάλ και τραυματίστηκε!
- Ρόδος: Τι είπε στην απολογία του ο 44χρονος για το τροχαίο με τις δύο νεκρές
- Ποιοι σκύλοι επιτίθενται τελικά στους ανθρώπους; – Τι δείχνουν τα στοιχεία
- Eurogroup: Το «αγκάθι» του στεγαστικού στο επίκεντρο – Τα μοντέλα που θα συζητηθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442