Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή τους

Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς δυσαρεστημένοι με την κυβέρνησή τους

Η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών εμφανίζεται να πιστεύει πως το Βερολίνο δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στο προσφυγικό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που αποτυπώνει το μελανό κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση.  Απτή η δυσαρέσκεια για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται στο ναδίρ πενταετίας - πίσω από εκείνη του σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ Φ.Β.Στάινμαϊερ και του ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η μεγάλη πλειονότητα των Γερμανών εμφανίζεται να πιστεύει πως το Βερολίνο δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στο προσφυγικό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που αποτυπώνει το μελανό κλίμα απέναντι στην κυβέρνηση. Απτή η δυσαρέσκεια για την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, η δημοτικότητα της οποίας βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε χρόνων – πίσω από εκείνη του σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ Φ.Β.Στάινμαϊερ και του ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD, το 81% εμφανίζεται να αμφισβητεί ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει τον έλεγχο της κατάστασης, έναντι ενός 18% που πιστεύει το αντίθετο.

Ανάλογα ισχυρή είναι παράλληλα η πλειονότητα που επιδοκιμάζει τα «ήπια σκληρά» μέτρα. Η μείωση επιδομάτων για πρόσφυγες που «δεν θέλουν να ενσωματωθούν» βρίσκει σύμφωνο το 88% των ερωτηθέντων, έναντι 10% που είναι αντίθετοι.

Η κήρυξη Αλγερίας, Μαρόκου και Τυνησίας σε ασφαλείς χώρες προέλευσης (η οποία απομακρύνει την έγκριση ασύλου για όσους προέρχονται από τις τρεις χώρες) βρίσκει σύμφωνο το 73% των ερωτηθέντων, έναντι 13% που είναι αντίθετο. Όσον αφορά την δημιουργία κέντρων υποδοχής κοντά στα σύνορα, από όπου και θα απελαύονται ευκολότερα όσοι αιτούντες άσυλο παίρνουν αρνητική απάντηση, το 77% εμφανίζεται θετικό (έναντι 19% που είναι αντίθετο).

Πιο μοιρασμένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί όμως όσον αφορά σχετικά σκληρότερα μέτρα απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Το 63% θεωρεί σωστό το να μπει ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που θα δεχθεί η Γερμανία, έναντι 33% που είναι εναντίον. Η επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών της ΕΕ αποτιμάται ως σωστή από το 53% των ερωτηθέντων, έναντι 42% που την απορρίπτουν. Τέλος, το 49% πιστεύει πως δεν είναι σωστό το να μην μπορούν πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες με εμφύλιο να φέρουν την οικογένειά τους, έναντι του 44% που συμφωνεί με τον περιορισμό.

Όσον αφορά τη δημοτικότητα της Μέρκελ, πέφτει στο ναδίρ πενταετίας. Η αποδοχή της καγκελαρίου πέφτει στο 46%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Η δημοτικότητά της εμφανίζεται έτσι να έχει υποχωρήσει κατά 12 μονάδες μέσα σε έναν μήνα. Βρίσκεται στην τρίτη θέση δημοφιλίας μεταξύ των γερμανών πολιτικών.

Στη δημοσκόπηση, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ (Σοσιαλδημοκράτης) με ποσοστό αποδοχής το 70% (μειωμένο κατά μία μονάδα σε σύγκριση με έναν μήνα πριν).

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με ποσοστά αποδοχής στο 64% (χαμηλότερα κατά οκτώ μονάδες).

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 1ης και 2ας Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024