Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
O Τραμπ ζητά πέναλτι στην Αϊόβα, αγώνας «προοδευτικότητας» Κλίντον-Σάντερς

O Τραμπ ζητά πέναλτι στην Αϊόβα, αγώνας «προοδευτικότητας» Κλίντον-Σάντερς

Ο Ντόναλντ Τραμπ το ξανασκέφτηκε, είδε ότι το αποτέλεσμα της Αϊόβα δεν του άρεσε και -παρά την αρχική αξιοπρεπή αντίδρασή του- τώρα ζητά να επαναληφθεί η εσωκομματική διαδικασία κατηγορώντας τον Τεντ Κρουζ ότι «έκλεψε τη νίκη» από τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Η κόντρα γίνεται στο κάδρο της μάχης για το Νιου Χαμσαϊρ, ενώ στους Δημοκρατικούς Χίλαρι και Σάντερς συγκρούστηκαν για το ποιος είναι πιο προοδευτικός. Αυλαία για Ραντ Πολ και Ρικ Σαντόρουμ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ το ξανασκέφτηκε, είδε ότι το αποτέλεσμα της Αϊόβα δεν του άρεσε και -παρά την αρχική αξιοπρεπή αντίδρασή του- τώρα ζητά να επαναληφθεί η εσωκομματική διαδικασία κατηγορώντας τον Τεντ Κρουζ ότι «έκλεψε τη νίκη» από τους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Η κόντρα γίνεται στο κάδρο της μάχης για το Νιου Χαμσαϊρ, ενώ στους Δημοκρατικούς Χίλαρι και Σάντερς συγκρούστηκαν για το ποιος είναι πιο προοδευτικός.
Αυλαία για Ραντ Πολ και Ρικ Σαντόρουμ.

Η συνέχεια στη μακρά πορεία προς τις προεδρικές εκλογές δίνεται στο Νιου Χάμσαϊρ και το έδαφος, που εξηγεί τις εξελίξεις στα δύο στρατόπεδα, είναι το αποτέλεσμα της Αϊόβα: Παρά τις δημοσκοπήσεις, στους Ρεπουμπλικανούς επικράτησε με σχετικά άνετη διαφορά ο Τεντ Κρουζ αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Τραμπ, ενώ στους Δημοκρατικούς τελικά η Κλίντον αποδείχθηκε ουσιαστικά απολύτως ισοδύναμη με τον Μπέρνι Σάντερς -η μάχη λοιπόν προδιαγράφεται σκληρή.

Μία ημέρα μετά την Αϊόβα, και αφού αρχικά ο Τραμπ είχε περιοριστεί στο ότι «τον τιμά» η δεύτερη θέση στην πολιτεία, ο μεγιστάνας προχώρησε στην αντεπίθεση. Δοκίμασε πρώτα «τα νέρα» σε συγκέντρωσή του στο Νιου Χάμσαϊρ πριν προχωρήσει σε επίθεση εναντίον του Κρουζ στο Twitter.

«Ο Τεντ Κρουζ δεν κέρδισε την Αϊόβα, την έκλεψε. Για αυτό έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις και πήρε περισσότερες ψήφους από ό,τι αναμενόταν. Άσχημο!» έγραψε ο Τραμπ, και συνέχισε: «Βάσει της απάτης που διέπραξε ο γερουσιαστής Κρουζ στις εσωκομματικές εκλογές στην Αϊόβα, πρέπει είτε να γίνουν νέες εκλογές είτε να ακυρωθούν οι ψήφοι του Κρουζ».

Η κατηγορία του Τραμπ βασίζεται σε αναφορές που ήθελαν συνεργάτες και υποστηρικτές του Κρουζ (μεταξύ τους και τον βουλευτή Στιβ Κινγκ) να αναρτούν στο Διαδίκτυο την ώρα που οι κάλπες ήταν ανοικτές την ψευδή αναφορά πως από τον αγώνα αποσύρθηκε ο υποψήφιος Μπεν Κάρσον.

Υποστηρίζεται έτσι ότι κάποιοι που θα ψήφιζαν τον Κάρσον ψήφισαν τον Κρουζ.

Η απάντηση του Κρουζ ήταν άμεση, και δείχνει πως οι δύο βασικότεροι διεκδικητές του ρεπουμπλικανικού χρίσματος δεν πρόκειται να κρατήσουν ούτε καν τα προσχήματα μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Ειρωνεύτηκε πως ο Τραμπ «το βρίσκει πολύ δύσκολο να χάνει» και είπε πως τέτοιοι άνθρωποι δεν κάνουν για ηγεσία μίας χώρας που έχει πυρηνικά όπλα. «Δεν είναι ταμπεραμέντο αυτό ηγέτη για να κρατήσει ασφαλή τη χώρα, βρισκόμαστε αντιμετώποι με το να ξυπνήσουμε ένα πρωί και ο Ντόναλντ, αν ήταν πρόεδρος, να έχει ρίξει πυρηνικά στη Δανία» είπε χαρακτηριστικά ο Κρουζ μιλώντας στο Νιου Χάμσαϊρ.

Όσον αφορά την ίδια την διαδικασία, στις αποχωρήσεις από την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών προστέθηκαν εκείνες του Ραντ Πολ και του Ρικ Σαντόρουμ, που είχαν πιάσει μονοψήφια ποσοστά στην Αϊόβα.

Χίλαρι εναντίον Μπέρνι

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η σύγκρουση μεταξύ των δύο υποψηφίων έχει διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς φαίνεται ότι η μονομαχία θα είναι σκληρή μέχρι να γείρει η πλάστιγγα.

Σε κοινή παρουσία τους σε συνέλευση στο Νιου Χαμσαϊρ, η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπέρνι Σάντερς συγκρούστηκαν για το ποιος είναι «πιο προοδευτικός».

Ο Σάντερς είχε κατηγορήσει την Κλίντον πως είναι προοδευτική «μόνο κάποιες μέρες» ενώ η Κλίντον απάντησε ότι ο Σάντερς «θέλει να πάρει το ρόλο του φύλακα για το ποιος είναι προοδευτικός».

Σύμφωνα με τα κριτήρια του Σάντερς, υποστήριξε η Χίλαρι, ούτε ο Ομπάμα ούτε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα θεωρούνταν προοδευτικοί.

Η συνάντηση είχε σχετικά ήπιους τόνους, που επέτρεψαν μακροσκελέστερες απαντήσεις των δύο υποψηφίων, που δέχθηκαν ερωτήσεις και από το κοινό.

Η Κλίντον εμφανίστηκε επίσης να εκπλήσσεται όταν της έγινε ερώτηση από το κοινό για την αμοιβή που είχε πάρει από την Goldman Sachs για να δώσει τρεις ομιλίες. Όταν ρωτήθηκε εάν έπρεπε να πάρει τα 675.000 δολάρια για τις ομιλίες της, απάντησε: «Δεν ξέρω. Τόσα μου προσέφεραν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024