Τις τελευταίες τους προσπάθειες για να κινητοποιήσουν υποστηρικτές τους κάνουν οι υποψήφιοι για τα χρίσματα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών ενώ στήνονται οι εσωκομματικές κάλπες στην Αϊόβα -το ξεκίνημα της μακράς διαδικασίας για το χρίσμα και, στο τέλος, για τις προεδρικές εκλογές. Μπροστά από τον Κρουζ εμφανίζεται ο Τραμπ, μικρότερο το προβάδισμα Κλίντον επί του Σάντερς.

Οι υποψήφιοι αξιοποιούν τις τελευταίες ώρες πριν το άνοιγμα της διαδικασίας (βράδυ Δευτέρας, τοπική ώρα – ξημερώματα Τρίτης, ώρα Αθήνας) με συγκεντρώσεις και μηνύματα προς τις βάσεις των δύο κομμάτων.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, για λογαριασμό του Bloomberg, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών εμφανίζεται να προηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ με 38% έναντι του τεξανού Τεντ Κρουζ.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, προβάδισμα -αν και μικρότερο- έχει η Χίλαρι Κλίντον με 45% έναντι 42% του Μπέρνι Σάντερς.

Η διαδικασία στην Αϊόβα και οι αμέσως επόμενες, με πρώτη εκείνη στο Νιου Χάμσαϊρ, αναμένεται τουλάχιστον να ξεκαθαρίσουν το τοπίο «συνωστισμού υποψηφίων» στους Ρεπουμπλικανούς.

Η Αϊόβα ξεκινά νωρίς τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, και θεωρείται ότι δίνει σημαντικά σημάδια για το ζευγάρι των «μονομάχων» στις προεδρικές εκλογές.

Από το 1972 και έπειτα, δεν υπήρξε τελικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που να μην είχε βρεθεί στις πρώτες τρεις θέσεις της Αϊόβα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας