Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
EE και Βρετανία: Πρώτη συμφωνία για τα επιδόματα σε ξένους, συνεχίζεται το πόκερ

EE και Βρετανία: Πρώτη συμφωνία για τα επιδόματα σε ξένους, συνεχίζεται το πόκερ

Τις διαβουλεύσεις τους για τη νέα σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ συνεχίζουν η βρετανική κυβέρνηση και ευρωπαϊκή πλευρά, με τον πρόεδρο της ΕΕ να λέει πως η «εντατική δουλειά τη Δευτέρα θα είναι καθοριστική». Συμφωνία έχει επιτευχθεί σε ορισμένα ζητήματα, με τη βρετανική πρωθυπουργία να επιβεβαιώνει πως ένα από αυτά είναι το άμεσο «φρένο» σε παροχή επιδομάτων σε μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Τις διαβουλεύσεις τους για τη νέα σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ συνεχίζουν η βρετανική κυβέρνηση και ευρωπαϊκή πλευρά, με τον πρόεδρο της ΕΕ να λέει πως τη Δευτέρα η «εντατική δουλειά τη Δευτέρα θα είναι καθοριστική». Συμφωνία έχει επιτευχθεί σε ορισμένα ζητήματα, με τη βρετανική πρωθυπουργία να επιβεβαιώνει πως ένα από αυτά είναι το άμεσο «φρένο» σε παροχή επιδομάτων σε μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ διαπραγματευτικών ομάδων στις Βρυξέλλες.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε, σε tweet του, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η εντατική δουλειά του επόμενου 24ωρου είναι καθοριστική».

Ο Τουσκ έχει αναφέρει πως εάν υπάρξει πρόοδος, η πρόταση θα τεθεί άμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

Το γραφείο του Κάμερον ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για «φρένο έκτακτης ανάγκης» που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα για την παροχή επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ.

Μιλώντας για «σημαντική πρόοδο» στο ζήτημα, εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχει κείμενο που «καθιστά σαφές ότι οι τρέχουσες συνθήκες στη Βρετανία πληρούν τα κριτήρια για ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης».

Στόχος του Λονδίνου είναι να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε οι όροι της να τεθούν σε δημοψήφισμα εντός του έτους με ερώτημα την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Η εφαρμογή του «φρένου» αφορά υπηκόους τρίτων χωρών που εργάζονται στη Βρετανία για λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, πρόθεση του Κάμερον είναι το εργαλείο (το οποίο είναι θεωρητικά διαθέσιμο σε όλα τα μέλη της ΕΕ και χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά το δημοψήφισμα.

Τα τέσσερα κεντρικά θέματα που έχει θέσει ο Κάμερον είναι, υπενθυμίζεται, η εξαίρεση της Βρετανίας από την διαδικασία «όλο και στενότερης ευρωπαϊκής ενοποίησης», ο περιορισμός παροχών σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ, η «κόκκινη κάρτα» εθνικών κυβερνήσεων σε νομοθεσίες από την ΕΕ και η «ισότιμη μεταχείριση» χωρών που δεν βρίσκονται στην Ευρωζώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024