Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «Ήρωες του κακού»: Τα όρια ανάμεσα σε θύτη και θύμα

Οι «Ήρωες του κακού»: Τα όρια ανάμεσα σε θύτη και θύμα

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου Τρεις νέοι διανύουν την πιο ευαίσθητη περίοδο του ανθρώπου, την εφηβεία. Αντικοινωνικοί και απομονωμένοι αναπτύσσουν μια ιδιόμορφη φιλία, «χτισμένη» πάνω σε μια κοινή γραμμή. Την αντιμετώπιση της βίας, με βία. Οι Ήρωες του κακού είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη Ζόε Μπεριατούα και θυμίζει, θα έλεγε κανείς, το Κουρδιστό […]

Επιμέλεια: Μαρία Πετροπούλου

Τρεις νέοι διανύουν την πιο ευαίσθητη περίοδο του ανθρώπου, την εφηβεία. Αντικοινωνικοί και απομονωμένοι αναπτύσσουν μια ιδιόμορφη φιλία, «χτισμένη» πάνω σε μια κοινή γραμμή. Την αντιμετώπιση της βίας, με βία.

Οι Ήρωες του κακού είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ισπανού σκηνοθέτη Ζόε Μπεριατούα και θυμίζει, θα έλεγε κανείς, το Κουρδιστό Πορτοκάλι του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, αφού πραγματεύεται τη βία που γεννά βία. Η πρώτη απόπειρα του σκηνοθέτη χαρακτηρίζεται ως «γενναία» σύμφωνα με την ισπανική El Pais, ενώ τονίζεται ότι η ταινία δεν ακολουθεί τους συνηθισμένους μηχανισμούς απόδοσης της ταραχώδους εφηβείας.

Συγκεκριμένα, ο Μπεριατούα επιχειρεί να αλλάξει εντελώς τους «κοινούς τόπους» που επαναλαμβάνονται στο ισπανικό σινεμά και αντιμετωπίζει με διαφορετική ματιά τους «προβληματικούς» νέους, υπό τον ήχο κλασικής μουσικής. Οι νεαροί πρωταγωνιστές μετατρέπουν τον πόνο τους σε «όπλο» και δημιουργούν το έδαφος για παραβατική συμπεριφορά. Οδηγήθηκαν σε ειδεχθείς πράξεις και πλέον είναι εθισμένοι σε αυτές, «τρέφονται» από αυτές.

Οι τρεις έφηβοι, δυο αγόρια, ο Αρίτζ και ο Εστέμπαν και ένα μοναχικό αγοροκόριτσο, η Σαρίτα, έρχονται κοντά όταν ένας εξ αυτών πέφτει θύμα μπούλινγκ και οι υπόλοιποι τον υπερασπίζονται. Έπειτα από ένα περιστατικό εμπλοκής με αστυνομικούς ασκούν βία για να γλιτώσουν και συνειδητοποιούν ότι μπορούν να «απαντήσουν» με τον τρόπο αυτό σε όσους τους προκαλούν και τους εξευτελίζουν. Το ισπανικό 20minutos εξηγεί ότι αυτός ο τρόπος είναι ο μοναδικός, στο μυαλό των πρωταγωνιστών, για να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό σύνολο και όλους όσοι τους ταπεινώνουν και να επιβιώσουν. Αυτοαποκαλούνται, λοιπόν, Ήρωες του κακού και μάλιστα, σε σημείο της ταινίας τονίζουν ότι όλοι θα ήθελαν να τιμωρήσουν όσους όσοι τους φέρονται υποτιμητικά, αλλά κανείς δεν το τολμά.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται να υποστηρίζει και το ισπανικό περιοδικό Fotogramas. «Οι Ήρωες του κακού εξετάζουν την θυελλώδη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους νέους, στους νέους που αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και αποφασίζουν να πάνε κόντρα στο περιβάλλον τους, ασκώντας βία».

Η ταινία Οι ήρωες του κακού προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

entertainment.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024