Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνωστισμός προσφύγων στην Ειδομένη, μάχη με τα κύματα στα νησιά

Συνωστισμός προσφύγων στην Ειδομένη, μάχη με τα κύματα στα νησιά

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο μέχρι στιγμής στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Οι πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να κρατήσει κλειστά τα σύνορα από το βράδυ της Τρίτης. Παρά το κρύο και τους κινδύνους οι ροές στα νησιά συνεχίζονται.

Περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες έχουν βρει καταφύγιο μέχρι στιγμής στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής στην Ειδομένη, ενώ οι καιρικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δυσμενείς με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια.

Η ΠΓΔΜ κρατά κλειστά τα σύνορα στην Ειδομένη για τους πρόσφυγες από το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρατήριο καυσίμων, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, αναμένουν ήδη εννέα οχήματα.

Οι περίπου 500 επιβάτες θα ελεγχθούν από την αστυνομία και όσοι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θα μεταφερθούν στον καταυλισμό. Οι υπόλοιποι, με ναυλωμένο λεωφορείο, θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αρχές της ΠΓΔΜ, όταν ανοίξουν ξανά τη δίοδο, θα επιτρέπουν τη διέλευση μόνο στους πρόσφυγες που δηλώνουν ως χώρα τελικού προορισμού την Αυστρία ή τη Γερμανία.

Όσοι πρόσφυγες δεν προτίθενται να ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία ή στην Γερμανία δεν θα μπορούν να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Κατα τις ίδιες πληροφορίες οι ελληνικές αρχές εξέτασαν την απόφαση αυτή της ΠΓΔΜ, η οποία προφανώς έλαβε τέτοιες οδηγίες από βορειότερες χώρες και τελικά αποφασίστηκε να αναγράφεται στα υπηρεσιακά σημειώματα των προσφύγων η χώρα τελικού προορισμού τους.

Παράλληλα, παρά το κρύο και τον κίνδυνο, οι ροές στα νησιά συνεχίζονται. Δύο πρόσφυγες, εκ των οποίων ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη από υποθερμία προσπαθώντας να φτάσουν στη Λέσβο.

Το κορίτσι, ηλικίας περίπου πέντε ετών, επέβαινε σε βάρκα, η οποία βυθίστηκε. Μαζί με τον θείο του περισυλλέχθηκαν από σκάφος ΜΚΟ, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των διασωστών, το παιδί υπέκυψε από υποθερμία στη μονάδα αυξημένης φροντίδας της Σκάλας Συκαμνιάς, όπου μεταφέρθηκε.

Επίσης στη βόρεια Λέσβο, μία 35χρονη πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τις τουρκικές ακτές, και αυτή από υποθερμία.

«Πάνω από 20 βάρκες με περισσότερους από 700 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν χθες από την Τουρκία στη Λέσβο, ενώ τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τη νότια ακτογραμμή και δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία που αφορούν τη βόρεια πλευρά. Οι χθεσινές αφίξεις ήταν ρεκόρ, καθώς ήταν οι περισσότερες για τον μήνα Ιανουάριο και μας ανησυχεί το γεγονός ότι πραγματοποίησαν το ταξίδι κάτω από αυτές τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Λέσβο, Μπόρις Τσέσιρκοφ, στο Έθνος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόριας βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης 1.200 άτομα, αριθμός πρωτοφανής για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και όλοι είναι προστατευμένοι από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024