Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός: Υπό κατάρτιση σχέδιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών

Ξανθός: Υπό κατάρτιση σχέδιο για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών

Σχέδιο εναρμόνισης με την κοινοτική οδηγία για τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει εξομαλυνθεί το πρόβλημα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ άμεσα θα αποκατασταθεί και το θέμα με τα εμβόλια κατά της φυματίωσης.

Σχέδιο εναρμόνισης με την κοινοτική οδηγία για τον μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός από το βήμα της Βουλής. Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε επίσης ότι έχει εξομαλυνθεί το πρόβλημα με τα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ άμεσα θα αποκατασταθεί και το θέμα με τα εμβόλια κατά της φυματίωσης.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του «Ποταμιού», Κ. Μπαργιώτα σχετικά με την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις υπερβάσεις του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται σχέδιο εναρμόνισης με την οδηγία 2003/88/ΕΚ και αναφέρθηκε στις προσλήψεις που θα γίνουν στο ΕΣΥ εντός του 2016.

Ο κ. Ξανθός υπενθύμισε ότι έχει παραταθεί η θητεία των ειδικευόμενων και των επικουρικών γιατρών και είναι σε εξέλιξη ο διορισμός περίπου 500 νέων επικουρικών. Επιπλέον προωθείται ο διορισμός 690 μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και 100 γιατρών με σύναψη σύμβασης έργου για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Με τις παραπάνω ενέργειες αναμένεται μέσα στο 2016 να ανακουφιστούν σε σημαντικό βαθμό τα νοσοκομεία και να μειωθεί η ανάγκη αυξημένης υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών» επεσήμανε.

Σημειώνεται ότι, ο υπουργός Υγείας έχει ήδη προγραμματίσει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας για το εργασιακό ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ με επιστολή του καλεί την ΟΕΝΓΕ σε συζήτηση με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση των ρυθμίσεων για το χρόνο εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τις δυνατότητες της χώρας.

Προς εξομάλυνση οι ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπούλη, σχετικά με προβλήματα που παρουσιάζονται στον αντιφυματικό εμβολιασμό, ο Ανδρέας Ξανθός ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων 2-3 εβδομάδων θα γίνει η προμήθεια 150.000 δόσεων φυματίνης και 40.000 δόσεων του εμβολίου BCG προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα ο εμβολιασμός που απαιτείται για τη υγειονομική θωράκιση της χώρας σε ό,τι αφορά τη φυματίωση.

«Με βάση τον Εθνικό Εμβολιασμό θα υλοποιηθεί κανονικά η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού μέσω των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν σε όλη τη χώρα με ευθύνη των Υπηρεσιών Υγείας- Πρόνοιας των Περιφερειών» τόνισε και απέδωσε την έλλειψη αντιφυματικών εμβολίων στην περιορισμένη διάθεση από το Δανικό Ινστιτούτο SSI.

Ο κ. Ξανθός τόνισε επίσης ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η Ελλάδα δεν θεωρείται χώρα ενδημική σε ότι αφορά τη φυματίωση, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ετησίως. Τα κρούσματα αυτά αφορούν ειδικούς πληθυσμούς (έγκλειστοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα ΧΕΝ, Ρομά, μετανάστες από χώρες με υψηλά ποσοστά νοσούντων από TBC στο γενικό πληθυσμό κ.α).

Τέλος, στην επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου αναφορικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ορισμένα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς χορήγησης προκάλεσε μια αρρυθμία τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, η οποία έχει πλήρως αποκατασταθεί.

Τα ΦΥΚ χορηγούνταν μέχρι πρότινος από τον ΕΟΠΥΥ, λόγω των περιορισμένων προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Ωστόσο, μετά την αύξηση των δαπανών των νοσοκομείων πλέον οι ασθενείς τα προμηθεύονται απευθείας από τα νοσοκομεία.

Το 2015 το όριο δαπανών ανήλθε σε μόλις 1.388 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα προς το τέλος του έτους να γίνει αύξηση του ορίου κατά 150 εκατ. ευρώ. Το 2016 το όριο δαπανών ανέρχεται σε 1,672 δισ. ευρώ ενώ 112 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Συνολικά, λοιπόν, στο ΕΣΥ θα διατεθούν 1,784 δισ. ευρώ. Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το όριο δαπανών ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ έναντι 456 εκατ. ευρώ το 2015.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024