Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χώρα όπου το κάπνισμα κόπηκε μαχαίρι

Η χώρα όπου το κάπνισμα κόπηκε μαχαίρι

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν εξέδωσε πριν λίγες ημέρες μια (αμφιλεγόμενη) απόφαση με την οποία απαγόρευσε την πώληση όλων των ειδών και προϊόντων καπνού. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως η ασιατική χώρα πλέον είναι το πρώτο κράτος στον κόσμο όπου το κάπνισμα απαγορεύεται ρητώς κι απαρεγκλίτως.

Εποχές… καπνοαπαγόρευσης, εφάμιλλης με την ποτοαπαγόρευση του Μεσοπολέμου στις ΗΠΑ, ζει εδώ και μερικές ημέρες το Τουρκμενιστάν, καθώς είναι πλέον παράνομη η πώληση όλων των ειδών καπνού στην ασιατική χώρα.

Την απόφαση πήρε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, με τα καταστήματα να βρίσκονται αντιμέτωπα με πρόστιμο άνω των 1.500 ευρώ σε περίπτωση που οι αρχές αντιληφθούν ότι αθετεί τον νέο νόμο και προμηθεύει τους πολίτες με τσιγάρα.

Την ημέρα που ανακοινώθηκε η απαγόρευση της πώλησης προϊόντων καπνού, η τηλεόραση της χώρας έδειξε εικόνες με χιλιάδες πακέτα τσιγάρων να κατάσχονται και να καίγονται.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση πάρθηκε, κατά πως φαίνεται, επειδή ο πρόεδρος της χώρας αγαπά ιδιαίτερα την υγιεινή ζωή, με τα ΜΜΕ της χώρας να μεταδίδουν συχνά πυκνά εικόνες του Μπερντιμουχαμέντοφ να αθλείται, να κάνει ποδήλατο, να περπατάει ή να ψαρεύει.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η ανεξάρτητη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Chrono-TM, η μαύρη αγορά ήδη… οργιάζει στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ασγκαμπάτ καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κάθε πακέτο τσιγάρα κοστίζει πλέον περίπου 11 ευρώ!

Είναι φυσικό κι εύλογο, το Τουρκμενιστάν να μπει σε μια εποχή όπου τα προϊόντα καπνού θα διακινούνται παράνομα, όπως έγινε πριν περίπου έναν αιώνα και με το αλκοόλ στα χρόνια της Ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει με νόημα η βρετανική Independent, «μένει να δούμε κατά πόσο ο νέος αυτός νόμος θα έχει επίπτωση στο βιοτικό επίπεδο ενός κράτους, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι μόλις τα 65 έτη».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024