Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο εδώλιο ως «διακινητής» Βρετανός που έβγαλε 4χρονη από τη «ζούγκλα του Καλαί»

Στο εδώλιο ως «διακινητής» Βρετανός που έβγαλε 4χρονη από τη «ζούγκλα του Καλαί»

Ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου οδηγήθηκε o Βρετανός Ρομπ Λόουρι, κατηγορούμενος ως διακινητής επειδή έκρυψε μία τετράχρονη Αφγανή στο φορτηγό του από τη ζούγκλα στο Καλαί για να την φέρει, μετά από έκκληση του πατέρα της, σε συγγενείς της στη Βρετανία.

Ενώπιον γαλλικού δικαστηρίου οδηγήθηκε o βρετανός Ρομπ Λόουρι, κατηγορούμενος ως διακινητής επειδή έκρυψε μία τετράχρονη Αφγανή στο φορτηγό του από τη ζούγκλα στο Καλαί για να την φέρει, μετά από έκκληση του πατέρα της, σε συγγενείς της στη Βρετανία.

Ο 49χρονος δήλωσε μετά τη σύλληψή του στις 25 Οκτωβρίου ότι «απλώς δεν μπορούσε να την αφήσει εκεί». Είχε πει τότε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως είχε επίγνωση ότι «έκανε κάτι παράνομο, αλλά δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι παράνομο από ηθική άποψη».

Ο πρώην στρατιωτικός κατηγορείται ότι προσπάθησε στα τέλη του Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα του πατέρα της, να περάσει τη μικρή Αφγανή στη Βρετανία, όπου ζουν συγγενείς της, στην πόλη του Λιντς, «πέντε μίλια από το σπίτι μου».

Ο πατέρας τεσσάρων παιδιών συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία και διώκεται για συνδρομή για παράνομη διαμονή. Απειλείται με ποινή φυλάκισης πέντε ετών και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ. Δημόσια έκκληση υπέρ του Ρομπ Λόουρι έχει συγκεντρώσει περί τις 120.000 υπογραφές στη Γαλλία και στη Βρετανία.

«Δεν θα αποφύγω τις ευθύνες μου ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν το έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ» είπε ο Ρομπ Λόουρι.

Λέγοντας πως τον «συγκλόνισε» η φωτογραφία του μικορύ Αϊλάν, ο Λόουρι αποφάσισε να κάνει κάτι για τους πρόσφυγες και άρχισε να πηγαίνει στο Καλαί ρούχα, τρόφιμα και υλικά για την κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων. Εκεί συνάντησε την Μπαχάρ Αχμάντι, το κοριτσάκι από το Αφγανιστάν και τον πατέρα του Ρεζά Αχμάντι.

«Προσπαθούσα να μοντάρω την πρώτη παράγκα, όταν εμφανίσθηκε ξαφνικά. Αρχισε να με βοηθάει. Δεν ήταν παρά τεσσάρων ετών, αλλά προσπαθούσε να μεταφέρει σανίδες και να καρφώσει καρφιά, με ακολουθούσε παντού» διηγήθηκε ο Ρομπ Λόουρι, που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο.

Σύντομα, ο πατέρας του κοριτσιού έρχεται για να του ζητήσει να μεταφέρει την κόρη του στο Λιντς. «Το βράδυ που τελικά δέχτηκα, καθόμασταν γύρω από μία φωτιά στον καταυλισμό. Η Μπρου καθόταν στα γόνατά μου και τελικά αποκοιμήθηκε γαλήνια. Εκείνη τη στιγμή είπα «δεν μπορώ να την αφήσω εδώ!» . Αυτό το κοριτσάκι έχει ένα ζεστό κρεβάτι να το περιμένει πέντε μίλια από το σπίτι μου. Απλώς δεν μου φαινόταν δίκαιο να την αφήσω εκεί, μέσα στη σκηνή, μέσα στη ζούγκλα», λέει.

Εκρυψε το παιδί σε έναν αποθηκευτικό χώρο του φορτηγού του για να το περάσει από τα σύνορα. «Είχα ήδη περάσει τον γαλλικό και το βρετανικό τελωνειακό έλεγχο, όταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά μύρισαν κάτι στο φορτηγό μου». Τελικά τα σκυλιά είχαν εντοπίσει δύο ενήλικες Ερυθραίους, που είχαν κρυφτεί στο πίσω μέρος του οχήματος εν αγνοία του Ρομπ Λόουρι.

Η δίκη του Λόουρι αφορά την υπόθεση της 4χρονης.

Μετά τη σύλληψή του από τις γαλλικές αρχές, απελευθερώθηκε με εγγύηση και δικάζεται στη Μπουλόν-σιρ-Μερ. Η μικρή Αφγανή οδηγήθηκε πίσω στον πατέρα της, στη ζούγκλα του Καλαί, όπου και ζει μέχρι σήμερα.

Η συνήγορός του θα υποστηρίξει στο δικαστήριο ότι δεν υπήρξε χρηματική συναλλαγή ανάμεσα στην αφγανική οικογένεια και τον Ρομπ Λόουρι και ότι στόχος του ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του παιδιού.

«Ναι, ο Ρομπ δεν τήρησε τον νόμο, αλλά δεν του αξίζει να πάει στη φυλακή διότι έδειξε ανθρωπιά», αναφέρεται στο κείμενο της γαλλικής έκκλησης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024