Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Προς επίλυση» κατά το Ιράν η επιστροφή των δέκα αμερικανών ναυτών

«Προς επίλυση» κατά το Ιράν η επιστροφή των δέκα αμερικανών ναυτών

Η Τεχεράνη αναφέρει πως το ζήτημα των δέκα αμερικανών ναυτών που κρατούνται από το Ιράν «βαίνει προς επίλυση» -ενώ νωρίτερα είχε εμφανιστεί να αφήνει ανοικτό το εάν η επιστροφή των ναυτών θα γινόταν άμεσα, έχοντας διαμηνύσει πως περιμένει «συγγνώμη από τις ΗΠΑ». Το αμερικανό Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως οι δέκα επρόκειτο να επιστραφούν εντός της Τετάρτης, και τελικά η ιρανική πλευρά δήλωσε, μετά τα περί παραβίασης, ότι πιστεύει πως τα σκάφη των ναυτών αντιμετώπισαν τεχνικό πρόβλημα.

Η Τεχεράνη αναφέρει πως το ζήτημα των δέκα αμερικανών ναυτών που κρατούνται από το Ιράν «βαίνει προς επίλυση» -ενώ νωρίτερα είχε εμφανιστεί να αφήνει ανοικτό το εάν η επιστροφή των ναυτών θα γινόταν άμεσα, έχοντας διαμηνύσει πως περιμένει «συγγνώμη από τις ΗΠΑ».

Το αμερικανό Πεντάγωνο είχε αναφέρει πως οι δέκα επρόκειτο να επιστραφούν εντός της Τετάρτης, και τελικά η ιρανική πλευρά δήλωσε, μετά τα περί παραβίασης, ότι πιστεύει πως τα σκάφη των ναυτών αντιμετώπισαν τεχνικό πρόβλημα.

Ενώ η Ουάσινγκτον ανέφερε πως περιμένει εντός της ημέρας την επιστροφή των δέκα αμερικανών ναυτών που κρατούνται από το Ιράν, η Τεχεράνη διαμηνύει πως περιμένει από τις ΗΠΑ να «ζητήσουν συγγνώμη» για παραβίαση εθνικών υδάτων -ενώ «ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει» τα περί άμεσης επιστροφής των ναυτών.

Οι δέκα ναύτες είχαν πιαστεί στον Περσικό όταν τα σκάφη τους παρουσίασαν μηχανική βλάβη, και σύμφωνα με το Ιράν «ανακρίνονται». Μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο Tasnim, εκπρόσωπος των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης κατηγόρησε το αμερικανικό πλοίο που εμπλέκετο για «προκλητική συμπεριφορά» μετά το περιστατικό.

Το πρωί της Τετάρτης πάντως, εκπρόσωπος των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ότι «τα όσα λέγονται για την απελευθέρωση των ναυτών είναι εικασίες, και ούτε τα επιβεβαιώνουμε ούτε τα διαψεύδουμε».

Σύμφωνα δε με τα όσα ανέφερε μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση ο ιρανός αντιναύαρχος Αλί Φαντάβι, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ «βρίσκεται σε επαφή με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και κράτησε σκληρή στάση, απαιτώντας από τις ΗΠΑ να ζητήσουν συγγνώμη».

Ο αντιναύαρχος ανέφερε αρχικά πως το περιστατικό συνιστούσε παραβίαση των ιρανικών χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια, επανήλθε λέγοντας πως τα εν λόγω αμερικανικά σκάφη εισήλθαν στην περιοχή επειδή αντιμετώπισαν τεχνικό πρόβλημα.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είχε αναφέρει πως οι δέκα ναύτες, μεταξύ τους μία γυναίκα, θα επιστρέψουν στο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα την Τετάρτη.

Η μεταφορά θα γινόταν υπό το φως της ημέρας για λόγους μεγαλύτερης ασφάλειας, είπε. Σύμφωνα με τη συμφωνία των δύο πλευρών, το Ιράν θα μεταφέρει τους ναύτες σε διεθνή ύδατα, από όπου θα επιβιβαστούν σε πλοίο που θα τους μεταφέρει στο αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», είπε ο αξιωματούχος υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνουν τα δύο πλοία που επίσης κρατά το Ιράν στα οποία επέβαιναν οι ναύτες όταν οι αρχές της χώρας τους έθεσαν υπό κράτηση. Το Ιράν έχει διαβεβαιώσει την αμερικανική κυβέρνηση ότι οι ναύτες τυγχάνουν καλής μεταχείρησης και ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί, είπε ο αξιωματούχος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024