Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ερώτημα των κατοίκων της Μαντάγια: «Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;»

Το ερώτημα των κατοίκων της Μαντάγια: «Γιατί σας πήρε τόσο καιρό;»

«Έβλεπες στα μάτια των ανθρώπων ταυτόχρονα ελπίδα και δυσπιστία, σαν να μην μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτό συμβαίνει στ' αλήθεια», δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Thomson Reuters Foundation, αναφερόμενος στην υποδοχή της αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια όταν έφθασε στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια της Συρίας.

«Έβλεπες στα μάτια των ανθρώπων ταυτόχρονα ελπίδα και δυσπιστία, σαν να μην μπορούσαν να πιστέψουν ότι αυτό συμβαίνει στ’ αλήθεια», δήλωσε ο Πάβελ Ξίσεκ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Thomson Reuters Foundation, αναφερόμενος στην υποδοχή της αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια όταν έφθασε στην πολιορκημένη πόλη Μαντάγια της Συρίας.

Η οργάνωση συμμετείχε στην ανθρωπιστική αποστολή που μετέφερε τις πρώτες προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και κουβέρτες που έλαβαν μετά από πολλούς μήνες οι κάτοικοι της Μαντάγια.

«Πολλοί άνθρωποι έρχονταν ζητωκραυγάζοντας, μας έδιναν τα χέρια, αλλά ορισμένοι φώναζαν εξοργισμένα «γιατί σας πήρε τόσο πολύ καιρό;»», πρόσθεσε ο Ξίσεκ σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικά από την Δαμασκό.

Μια αυτοκινητοπομπή με βοήθεια εισήλθε τη Δευτέρα στην Μαντάγια, που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι περίπου 40.000 κάτοικοι της πόλης είναι παγιδευμένοι εδώ και μήνες χωρίς προμήθειες σε τρόφιμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες θανάτους από πείνα.

«Στην πραγματικότητα δεν ξέραμε τι να περιμένουμε», είπε ο Ξίσεκ, που ξεφόρτωνε προμήθειες που απέστειλαν η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και τα Ηνωμένα Έθνη ως τις 05:00 το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης.

Ο ίδιος είπε ότι ήταν «σπαρακτικό» να βλέπει κανείς πόσοι πολλοί άνθρωποι ανέμεναν τόσο καιρό, να φτάσει βοήθεια στην πόλη.

«Πολλοί άνθρωποι μας έλεγαν: «Ακούστε, δεν είχαμε ψωμί ή ένα κανονικό γεύμα για πάρα πολύ καιρό… ονειρευόμαστε το ψωμί», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Συρία.

«Μια γυναίκα μου έδειξε μια φωτογραφία ενός ωραίου πιάτου που ήταν στην πραγματικότητα μερικά φύλλα από φυτά, με μπαχαρικά και αλάτι».

Κάτοικοι της πόλης είπαν στον Ξίσεκ πως όταν κατάφερναν να μαγειρέψουν, πρόσθεταν επιπλέον αλάτι στο φαγητό, για να διψάσουν περισσότερο, ώστε να πίνουν περισσότερο νερό, για να αισθάνονται τα στομάχια τους λίγο πιο γεμάτα.

«Αυτά τα πράγματα σου ραγίζουν την καρδιά, η κατάσταση σε μέρη που βρίσκονται υπό πολιορκία, όπου κι αν βρίσκονται, είναι απάνθρωπη», σημείωσε ο Πάβελ Ξίσεκ. «Οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να λιμοκτονούν για να λάβουν βοήθεια» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά γύρω μας» ανέφερε ο Σατζάντ Μαλίκ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Συρία σε γραπτό μήνυμα που έστειλε από την αποκλεισμένη πόλη. «Είναι σπαρακτικό να βλέπεις τόσους πεινασμένους ανθρώπους. Κάνει πολύ κρύο, βρέχει αλλά υπάρχει ενθουσιασμός επειδή ήρθαμε, φέρνοντας κάποια τρόφιμα και κουβέρτες» τόνισε.

Μόλις έφτασαν τα φορτηγά, οι εθελοντές άρχισαν να ξεφορτώνουν κουβέρτες και τρόφιμα, ενώ τους παρακολουθούσαν ομάδες πεινασμένων ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά.

Τα φορτηγά με την ανθρωπιστική αποστολή μπήκαν επίσης και στις πολιορκημένες πόλεις Φοάγια και Κεφράγια κοντά στα σύνορα με την Τουρκία στην βορειοδυτική Συρία, όπου και εκεί υπάρχουν κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά είδη, καθώς είναι αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε ανθρωπιστική και εμπορική πρόσβαση από τον Οκτώβριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024