Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ ζητά έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές Μαρτίου

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ ζητά έκτακτη συνεδρίαση στις αρχές Μαρτίου

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) τάχθηκε την Τρίτη υπέρ μιας  έκτακτης σύγκλησης του οργανισμού στις αρχές Μαρτίου για να συζητηθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) τάχθηκε την Τρίτη υπέρ μιας έκτακτης σύγκλησης του οργανισμού στις αρχές Μαρτίου για να συζητηθεί η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Μιλώντας σε συνέδριο στο Αμπού Ντάμπι, ο Εμανουέλ Ίμπε Κασίκου, που είναι επίσης υπουργός Πετρελαϊκών Πόρων της Νιγηρίας, χαρακτήρισε απαραίτητη μια έκτακτη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ για τις τιμές του μαύρου χρυσού, που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Πτώση 3% κατέγραφαν την Τρίτη οι τιμές του αργού και κινούνταν προς τα 30 δολάρια το βαρέλι και προς επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 20% από τις αρχές του έτους, λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς, της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας και της αναταραχής στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές καθώς και λόγω του ισχυρού δολαρίου, που καθιστά την αγορά πετρελαίου πιο ακριβή για χώρες που χρησιμοποιούν άλλο νόμισμα.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο μπρεντ κατέγραψαν νωρίτερα πτώση άνω του 3% στα 30,43 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδα που έχουν να σημειωθούν από τον Απρίλιο του 2004, πριν επιστρέψει στα 30,69 δολάρια στις 09:44 ώρα Ελλάδας.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε νωρίτερα στα 30,41 δολάρια το βαρέλι, σε επίπεδο που έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2003, πριν επιστρέψει στα 30,59 δολάρια το βαρέλι.

Χρηματιστές και αναλυτές είπαν ότι η υπερβάλλουσα προσφορά και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας είναι οι βασικοί λόγοι για τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου, που έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% από τα μέσα του 2014. Επίσης αρχίζουν να υποδεικνύουν και το δολάριο ως έναν από τους αρνητικούς παράγοντες για την τιμή του αργού.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι σύντομα ο «μαύρος χρυσός» θα βρεθεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, ενώ κάποιοι πιθανολογούν πτώση και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024