Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων έχει χρησιμοποιήσει ή συστηματικά χρησιμοποιεί διάφορες ναρκωτικές ουσίες με τις οποίες στοχεύει να βελτιώσει την λειτουργία και την απόλαυση στο σεξ. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν ή «κλείνουν τα μάτια» ηθελημένα είναι οι επιπλοκές που αυτές οι ουσίες συχνά επιφέρουν.

Γράφουν οι: Ρόκκας Κωνσταντίνος*, ουρολόγος – ανδρολόγος και Θεοδωρόπουλος Αργύρης**, ψυχολόγος

Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων έχει χρησιμοποιήσει ή συστηματικά χρησιμοποιεί διάφορες ναρκωτικές ουσίες με τις οποίες στοχεύει να βελτιώσει την λειτουργία και την απόλαυση στο σεξ. Αυτό, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν ή «κλείνουν τα μάτια» ηθελημένα είναι οι επιπλοκές που αυτές οι ουσίες συχνά επιφέρουν.

Θα αναφερθούμε στις συνηθέστερες ναρκωτικές ουσίες, την κοκαΐνη, τα ψευδαισθησιογόνα, την ηρωίνη και την ινδική κάνναβη ή χασίς.

Κοκαΐνη
Είναι μια ουσία που προκαλεί ευφορία στο άτομο καθώς λειτουργεί διεγερτικά στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός). Δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ενέργειας και έχει τη «φήμη» ότι εκτινάσσει την καλή διάθεση.

Οι άνδρες χρήστες κοκαΐνης αισθάνονται ότι τους προσδίδει αυτοπεποίθηση, αυξημένη ικανότητα να φλερτάρουν και να προσεγγίσουν μια γυναίκα καθώς και μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα επιτύχουν γρήγορη και έντονη στυτική λειτουργία.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν κοκαΐνη θεωρούν ότι τους δυναμώνει την ερωτική επιθυμία, μειώνει τις αναστολές, αυξάνει την εφύγρανση του κόλπου και συμβάλλει στο να έχουν έντονη οργασμική κορύφωση.

Παρόλα τα «προσδοκώμενα οφέλη», οι αρνητικές επιπτώσεις στη σεξουαλικότητα είναι η πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής της στύσης, διαταραχές της εκσπερμάτισης στους άνδρες, αλλά και του οργασμού στις γυναίκες. Όσον αφορά τις συνέπειες στην ψυχική υγεία του ατόμου, η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη. Πράγματι, η ουσία αυτή ενοχοποιείται για τη δημιουργία αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης, διπολικής διαταραχής και ψύχωσης, με κυρίαρχη την παρανοϊκή σχιζοφρένεια.

Ψευδαισθησιογόνα (LSD, τριπάκια, μεσκαλίνη, special k, magic mushrooms κ.ά.)
Πρόκειται για ουσίες οι οποίες έχουν την ιδιότητα να προκαλούν ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις, αλλοιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πραγματικότητα. Έτσι το άτομο αισθάνεται αλλαγές στην σκέψη, την αντίληψη και στις διάφορες αισθήσεις, όπως την ακοή, την αφή, τη γεύση, την όσφρηση και πολύ περισσότερο την όραση. Τα χρώματα μπορεί να φαίνονται πιο έντονα, πιο όμορφα και ταυτόχρονα το άτομο βιώνει ένα μεγεθυμένο ευφορικό συναίσθημα.

Τα ψευδαισθησιογόνα τα παίρνουν συνήθως νεαρά άτομα στα κλαμπ με παράλληλο στόχο να τους δώσουν επιπρόσθετη ενέργεια για ξενύχτι και χορό. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία που είναι γνωστή και ως ecstasy ή MDMA την οποία χρησιμοποιούν έφηβοι και νέοι που προκαλεί αίσθημα ψυχικής ευφορίας καθώς απελευθερώνει σεροτονίνη στον εγκέφαλο. Όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, οι παραπάνω ουσίες δημιουργούν μεγαλύτερη διάθεση για φλερτ, σεξουαλική επιθυμία και διέγερση ενώ ο οργασμός υπό την επήρεια των ουσιών φαίνεται εκρηκτικός.

Οι επιπτώσεις των ψευδαισθησιογόνων στον ανθρώπινο οργασμό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ότι κάποιος έφηβος ή νέος κατέληξε στο νοσοκομείο σε κώμα ακόμη και από την πρώτη φορά που δοκίμασε την ουσία. Οι επιδράσεις, εκτός από το κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζουν το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα δημιουργώντας υπέρταση, ταχυπαλμία, υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κ.ά. Σχετικά με την ψυχική υγεία, οι παραπάνω ουσίες μπορεί να προκαλέσουν από κρίσεις πανικού, φοβίες, γενικευμένο άγχος, αίσθημα αποπροσωποποίησης μέχρι και την εμφάνιση ψύχωσης.

Ηρωίνη
Οι χρήστες ηρωίνης πιστεύουν ότι η ουσία αυτή έχει κατευναστική και ευφορική διάθεση. Πολλοί τη συνδυάζουν και με άλλα ναρκωτικά, όπως η ινδική κάνναβη, το αλκοόλ, τα υπνωτικά, τα αγχολυτικά χάπια κ.ά. Η ηρωίνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνο ναρκωτικό, καθώς μεγάλο ποσοστό των χρηστών καταλήγει σε εθισμό από τον οποίο πολύ δύσκολα θεραπεύεται και η πιθανότητα θανάτου είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Σχετικά με τη χρήση της ηρωίνης, επιφέρει ποικίλες σωματικές επιπτώσεις, όπως είναι οι διαταραχές της αναπνοής, τα καρδιολογικά προβλήματα, η ξηροστομία, η απόφραξη φλεβών, οι ορμονικές διαταραχές κ.ά. Στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, κυρίαρχη είναι η διαταραχή της διέγερσης, με δυσκολία του άνδρα να αποκτήσει αλλά και να διατηρήσει στύση, διαταραχές της εκσπερμάτισης κ.ά.

Ινδική κάνναβη (ή χασίς)
Υπάρχει η αντίληψη από τους ανθρώπους που την χρησιμοποιούν ότι θα αποκτήσουν αυξημένη ερωτική επιθυμία και θα αισθανθούν μεγαλύτερη ευχαρίστηση κατά τον οργασμό. Όμως, αυτό δεν ισχύει καθώς η ουσία αυτή καθεαυτή δεν λειτουργεί ενισχυτικά στη σεξουαλική λειτουργία αλλά προκαλεί ψυχολογική χαλάρωση. Οπότε στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιες φορές απλά μειώνει βραχυπρόθεσμα την ένταση και το στρες.

Οι αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλικότητα είναι ποικίλες. Οι συστηματικοί χρήστες της ινδικής κάνναβης υποφέρουν από μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Επίσης, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας και διαταραχή των ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη. Ακόμη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εκσπερμάτιση και την ανδρική γονιμότητα μειώνοντας την ποιότητα του σπέρματος. Οι συνέπειες στην ψυχική υγεία είναι πολλές. Έχει αναφερθεί ότι μπορεί να εκπυρσοκροτήσει την εμφάνιση αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης και ψύχωσης και το άτομο να χρειαστεί μακρόχρονη ψυχιατρική παρακολούθηση και φαρμακευτική αγωγή.

Είναι, επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι πολλοί χρήστες των προαναφερθέντων ουσιών, τις χρησιμοποιούν για να ξεφύγουν από τις διάφορες ανασφάλειες που τους διακατέχουν. Ανασφάλειες για το πώς νιώθουν οι ίδιοι με τον εαυτό τους αλλά και το πώς τους βλέπουν οι άλλοι. Όμως στην πραγματικότητα δε λύνουν τα προβλήματά τους αλλά τα κρύβουν και σιγά σιγά τα μεγεθύνουν.

Είναι ωφέλιμο να περάσουμε το μήνυμα ότι ακόμη και για εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί στη χρήση και τον εθισμό υπάρχει λύση αρκεί να αναζητήσουν βοήθεια από τον ειδικό. Να θυμάστε ότι το σεξ μας θέλει αυθεντικούς, μας θέλει καθαρούς από ουσίες!

Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

** Ο Αργύρης Θεοδωρόπουλος είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής, κάτοχος master ψυχολογίας. Ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, των σεξουαλικών δυσλειτουργιών και των προβλημάτων σχέσης.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr