Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρία κρίσιμα τεστ για την κυβέρνηση πριν την πρώτη αξιολόγηση

Τρία κρίσιμα τεστ για την κυβέρνηση πριν την πρώτη αξιολόγηση

Τον κατάλογο με τα «προαπαιτούμενα» που θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους εταίρους και στη συνέχεια να ψηφίσει η Βουλή (με πιο δύσκολο το Ασφαλιστικό) προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να εξασφαλίσει ότι η πρώτη αξιολόγηση θα είναι επιτυχής.

Τον κατάλογο με τα «προαπαιτούμενα» που θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους εταίρους και στη συνέχεια να ψηφίσει η Βουλή (με πιο δύσκολο το Ασφαλιστικό) προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να εξασφαλίσει ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από τους δανειστές που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου θα είναι επιτυχής.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που οδηγεί σε περικοπές των νέων συντάξεων, στη μείωση του ΕΚΑΣ, αλλά και στη ριζική αλλαγή της οργανωτικής δομής του συστήματος αφού όλοι οι ασφαλισμένοι θα ενταχθούν στον Εθνικό Φορέα Κύριας Ασφάλισης που θα έχει κορμό το ΙΚΑ.

Η αλλαγή αυτή απαιτεί χρόνο και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έναν χρόνο μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού.

Για τις αλλαγές στις συντάξεις γίνονται αναλογιστικές μελέτες και προσμετράται επακριβώς η οικονομική επίπτωση τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι μελέτες γίνονται παράλληλα από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, με επικεφαλής τον Ολλανδό Πατρίκ Ντε Μετς, ο οποίος παρακολουθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα και ήταν ο εισηγητής της ρύθμισης «νέας αρχής» με τις 100 δόσεις για τις οφειλές εισφορών και της ίδρυσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τις δομές του ΙΚΑ.

Ο ίδιος πρότεινε την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από την Εφορία και τη σύνδεσή τους με το καθαρό τους εισόδημα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ο προσδιορισμός μέτρων της τάξεως του 0,4%-0,5% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με ποσό ύψους 700-850 εκατ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστεί με βεβαιότητα ότι ο τρέχων προϋπολογισμός του 2016 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προετοιμάζουν τις παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν στοχευμένες δαπάνες αλλά και κατάλογο φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που μπορεί να συγχωνευθούν ή και να καταργηθούν.

Το τρίτο ζήτημα είναι η ψήφιση από τη Βουλή επειγόντων φορολογικών ζητημάτων όπως οι διατάξεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ώστε να ισχύει το αφορολόγητο όριο στα εισοδήματα.

Βέβαια σε εκκρεμότητα παραμένει η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς και την αύξηση των συντελεστών φορολογίας στα ενοίκια και, τέλος, το δεύτερο κύμα αλλαγών (κατάργηση των εκπτώσεων και απαλλαγών) για τους αγρότες.

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024