Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Ο Ραχόι ξεκινά πάλι τις επαφές για να σχηματίσει κυβέρνηση

Ισπανία: Ο Ραχόι ξεκινά πάλι τις επαφές για να σχηματίσει κυβέρνηση

Oι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν και στη Μαδρίτη ξεκινά νέος γύρος ζυμώσεων για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Μαριάνο Ραχόι σκοπεύει να επικοινωνήσει εκ νέου με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων, κυρίως όμως με τον Σάντσεθ του PSOE. Ποντάρει μάλιστα στο γεγονός ότι η καρέκλα του «τρίζει».

Oι διακοπές των Χριστουγέννων τελείωσαν και στη Μαδρίτη ξεκινά νέος γύρος ζυμώσεων για σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της 20ής Δεκεμβρίου δημιούργησε ένα περίπλοκο πολιτικό σκηνικό, αφού κανείς δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία.

Ο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος κέρδισε, χάνοντας το 1/3 της δύναμής του, οι Σοσιαλιστές καταποντίστηκαν, το Podemos σκαρφάλωσε (χάρη και στις συμμαχίες που δημιούργησε) στην τρίτη θέση και οι Ciudadanos κατέκτησαν την τέταρτη θέση, διαψεύδοντας όμως κάποιες προσδοκίες.

Ακολούθησε μπαράζ επαφών με τον Ραχόι να προτείνει στους σοσιαλιστές την ηγεσία της Βουλής και συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να απέχουν από την β’ ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι σοσιαλιστές είπαν «όχι». Εξίσου ηχηρό ήταν και το «όχι» του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας που θα άφηνε τον Ραχόι στην πρωθυπουργία.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos εμφανίστηκε πιο ευέλικτος: δεν θα έλεγε όχι στον Ραχόι (διά της αποχής στην ψηφοφορία), αρκεί να συμμετείχε σε όλο αυτό και το Σοσιαλιστικό κόμμα…

Και στο ενδιάμεσο όλων αυτών των εξελίξεων, οι Καταλανοί στην Βαρκελώνη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του εντολοδόχου προέδρου και η περιοχή οδεύει σε νέες πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε επίσης

Την Τρίτη ο Ραχόι θα ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων με διάθεση να συμφωνήσει σε πολλά μαζί τους στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, κομβικό για πολλούς ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις στην Καταλονία.

Το βασικότερο επιχείρημα που αναμένεται να επαναλάβει είναι ότι η Ισπανία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση.

Ποντάρει όμως και στο γεγονός ότι ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ μοιάζει να είναι αρχηγός υπό προθεσμία.

Το κάκιστο εκλογικό αποτέλεσμα δημιούργησε γκρίνια στο άλλοτε κραταιό PSOE, και όπως παρατηρούσαν πρόσφατα πολιτικοί παρατηρητές στη Μαδρίτη, οι «βαρόνοι» του κόμματος δεν του έχουν δώσει μεγάλα περιθώρια να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην ηγεσία.

Ήδη, υπάρχει υποψήφιος για την ηγεσία: πρόκειται για την 40χρονη πρόεδρο της Ανδαλουσίας, Σουσάνα Ντίαθ. Η ίδια μάλιστα είναι πρόεδρος της συγκεκριμένης περιοχής με την κοινοβουλευτική στήριξη των Ciudadanos.

Σε αντίθεση με τον Σάντσεθ, ο Μαριάνο Ραχόι έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να παραμείνει: «θα πάει μέχρι το τέλος» τη συνταγματική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, και θα ηγηθεί του κόμματος ακόμα και στην περίπτωση που γίνουν νέες πρόωρες εκλογές.

Το Σύνταγμα προβλέπει διαδικασία-ψηφοφορία σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να λάβουν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Αν δεν τα καταφέρει, επανέρχεται σε 48 ώρες για να ζητήσει σχετική πλειοψηφία.

Η νέα Βουλή θα συγκροτηθεί στις 13 Ιανουαρίου. Τότε θα ξεκινήσει και η διαδικασία των διαβουλεύσεων του βασιλιά Φίλιππου Στ’ με τους ηγέτες των κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μαριάνο Ραχόι ως αρχηγός του πρώτου σε ψήφους και έδρες κόμματος, θα πρέπει να πείσει τον βασιλιά ότι μπορεί να πάρει έστω και τη σχετική πλειοψηφία. Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει από την πλευρά τους να πείσουν ότι εκείνοι μπορούν αυτό που δεν μπορεί ο Ραχόι.

Όλοι θα χρειαστούν σοβαρά επιχειρήματα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024