Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερους αφήνει ο Κάμερον τους υπουργούς του να στηρίξουν Brexit

Ελεύθερους αφήνει ο Κάμερον τους υπουργούς του να στηρίξουν Brexit

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιτρέπει στους υπουργούς της κυβέρνησής του να πραγματοποιήσουν εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αφότου ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση. Με την κίνηση Κάμερον αποφεύγονται παραιτήσεις αρκετών ευρωσκεπτικιστών υπουργών εν όψει της κάλπης του δημοψηφίσματος που θα στηθεί πριν τα τέλη του 2017. Όμως, ανώτατα στελέχη των Τόρις θεωρούν πως το «πράσινο φως» μπορεί να γυρίσει μπούμπερανγκ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επιτρέπει στους υπουργούς της κυβέρνησής του να πραγματοποιήσουν εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ αφότου ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση.

Με την κίνηση Κάμερον αποφεύγονται παραιτήσεις αρκετών ευρωσκεπτικιστών υπουργών εν όψει της κάλπης του δημοψηφίσματος που θα στηθεί πριν τα τέλη του 2017 με το ερώτημα «μένουμε ή φεύγουμε».

Όμως στελέχη των Τόρις θεωρούν πως μπορεί να γυρίσει μπούμπερανγκ.

Σειρά υπουργών, περιλαμβανομένων του υπουργού Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, τάσσονται υπέρ της εξόδου από την Ένωση, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να στηρίξει την παραμονή της χώρας στους κόλπους της ΕΕ παρόλο που επιμένει ότι δεν αποκλείει τίποτα εάν δεν εξασφαλίσει όσα ζητά κατά τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμενε σε συλλογική στάση του υπουργικού συμβουλίου και ανάγκαζε τους υπουργούς να λάβουν θέση υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στην εκστρατεία πριν το δημοψήφισμα, οι παραιτήσεις πολλών θα θεωρούνταν δεδομένες.

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ είχε καλέσει πάντως σε συλλογική στάση του υπουργικού συμβουλίου κατά την εκστρατεία που θα προηγηθεί της κάλπης του δημοψηφίσματος.

Και ο λόρδος Χέζελταϊν, ένα από τα ιστορικά στελέχη του και αντίπαλος των ευρωσκεπτικιστών, είχε προειδοποιήσει τον προηγούμενο μήνα για «εμφύλιο» στους Τόρις εάν επιτραπεί στους υπουργούς να αψηφήσουν ανοιχτά τον πρωθυπουργό, υπαινισσόμενος ότι ο Κάμερον θα γίνει «περίγελος» διεθνώς εάν επιτρέψει κάτι τέτοιο. Μετά τις σημερινές πληροφορίες, ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, αναφέρει το BBC.

Όμως η κίνηση Κάμερον χαιρετίστηκε από τους υπερμάχους της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απόφαση Κάμερον είχε προαναγγελθεί και ανακοινώθηκε επίσημα κατά την ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με την έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, οπότε και άνοιξε για πρώτη φορά η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση Βρετανίας-ΕΕ.

«Θα υπάρχει μία καθαρή κυβερνητική θέση, αλλά θα μπορούν οι υπουργοί να έχουν διαφορετική προσωπική θέση παραμένοντας μέλη της κυβέρνησης» δήλωσε ο Κάμερον στο Κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ελπίζει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου κατά την οποία προσβλέπει σε παραχωρήσεις ως προς ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και επιδομάτων των μεταναστών.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024