Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλεξιάδης: Εξετάζεται ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα

Αλεξιάδης: Εξετάζεται ενιαία κλίμακα φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα

Την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και βάσει της οποίας θα φορολογηθούν όλα τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Την καθιέρωση ενιαίας κλίμακας που θα ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και βάσει της οποίας θα φορολογηθούν όλα τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, όπως επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Real FM.

Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει ότι τελικές αποφάσεις δεν υπάρχουν ακόμη καθώς αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τα τεχνικά κλίμακα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια.

«Κατεύθυνσή μας είναι να υπάρχει μία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Όταν μιλάμε για πιο δίκαιη κλίμακα, πρέπει να ξεκινά από χαμηλότερους συντελεστές και να επιβαρύνει υψηλότερα εισοδήματα. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η απόφαση αυτή για ενιαία κλίμακα» διευκρίνισε συγκεριμένα ο υπουργός.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στις αλλαγές που μελετώνται για τη φορολογία εισοδήματος, είπε ότι στόχος είναι να μεταφερθεί το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα μικρότερα.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται για τα εισοδήματα της φετινής χρονιάς, κατά ορισμένες πληροφορίες, προβλέπει ενιαία φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους, όσους εισπράττουν ενοίκια και ίσως τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σήμερα κάθε κατηγορία εισοδήματος φορολογείται αυτοτελώς, με ξεχωριστή κλίμακα.

Σε ειδική ερώτηση για τον νέο φόρο ακινήτων «Πάμε σε τροποποίηση συντελεστών και μεταφέρουμε το φορολογικό βάρος σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες».

Σημείωσε δε ότι «υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον άνθρωπο όταν έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. 15.000 ετήσιο εισόδημα είναι διαφορετικό όταν κάποιος είναι μόνος του και όταν κάποιος έχει άνεργη σύζυγο και παιδί που σπουδάζει. Θα υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά».

Αντικειμενικές αξίες

Σε ό,τι αφορά στις αντικειμενικές αξίες ο αναπληρωτής ανέφερε ότι το προσχέδιο είναι έτοιμο, και οι αποφάσεις θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες. Οι τελικές τιμές θα ισχύσουν αναδρομικά για ένα διάστημα του 2015. Θα υπάρχουν αυξομειώσεις στις αξίες, ωστόσο οι μειώσεις θα είναι περισσότερες.

Τέλη κυκλοφορίας

«Μέσα στο 2016 θα εξετάσουμε το νέο σύστημα τελών κυκλοφορίας, το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι η αύξηση στην φορολογία των καυσίμων, η οποία θα επιβληθεί από την πρώτη ημέρα του 2017. Ένα ποσό από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουμε τώρα θα το εισπράξουμε με απευθείας πληρωμή αλλά με μικρότερο ποσό, ενώ ένα άλλο ποσό των τελών είναι να το εισπράξουμε μέσω της αύξησης της τιμή της βενζίνης»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024