Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα υπηρεσία αυτοματοποιημένης μεταγλώττισης τηλεοπτικών ειδήσεων από το BBC

Νέα υπηρεσία αυτοματοποιημένης μεταγλώττισης τηλεοπτικών ειδήσεων από το BBC

Την πιλοτική λειτουργία υπηρεσίας αυτόματης μετάφρασης σύντομων ειδήσεων για υποτιτλισμό ή αφήγηση σε διάφορες γλώσσες σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Την πιλοτική λειτουργία υπηρεσίας αυτόματης μετάφρασης σύντομων ειδήσεων για υποτιτλισμό ή αφήγηση σε διάφορες γλώσσες σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

Το εργαλείο «εικονικής αφήγησης» αναπτύχθηκε από το τμήμα News Labs του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Αρχικά, το περιεχόμενο θα ελέγχεται και θα γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας από μεταφραστές πριν από τη μετάδοσή του.

Η πρωτοβουλία αυτή του BBC έλαβε θετικές κριτικές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει το ευρύ κοινό.

«Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει ή χρησιμοποιούμε τις διαδικτυακές υπηρεσίες αυτόματης μετάφρασης, ωστόσο η αφήγηση σε βίντεο έχει κολλήσει στο παρελθόν», δήλωσε ο Γιαν Μόντε της εταιρείας συμβουλευτικών μέσων Enders Analysis.

Το κοινό ήδη χρησιμοποιεί ευρέως εργαλεία μετάφρασης για τη μετατροπή των ειδήσεων ή κειμένων σε άλλες γλώσσες, όπως το Google Translate και το Bing Translator. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ήταν μέχρι τώρα εφικτό στην τηλεόραση.

Η ιαπωνική υπηρεσία του BBC θα είναι η πρώτη που θα υιοθετήσει τη νέα αυτή τεχνολογία, ενώ τον Ιανουάριο θα ακολουθήσει και η ρωσική.

«Αυτού του είδους η τεχνολογία μάς παρέχει τη δυνατότητα να φέρνουμε περισσότερη από τη διεθνή δημοσιογραφία σε περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο διευθυντής ανάπτυξης ψηφιακών μέσων του BBC, Τζέιμς Μοντγκόμερι.

Βίντεο με την παρουσίαση του εν λόγω εργαλείου έχει ήδη αναρτηθεί στο YouTube.

Προς το παρόν, η τεχνολογία δεν διαθέτει αναγνώριση ομιλίας, κάτι που σημαίνει ότι ο δημοσιογράφος θα πρέπει να παρέχει ένα «σενάριο» προτού ξεκινήσει η διαδικασία μετάφρασης. Μόλις ο υπολογιστής μεταφράσει το κείμενο, ο δημοσιογράφος κάνει οποιεσδήποτε αλλαγές είναι απαραίτητες και επιλέγει τη φωνή αφήγησης ανάμεσα από μία γκάμα συνθετικών φωνών. Στη συνέχεια η επιλεγμένη φωνή χρησιμοποιείται για να αντικαταστήσει την αρχική αγγλική αφήγηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, η κυβέρνηση της Βρετανίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι σκοπεύει να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια για την ενίσχυση των ψηφιακών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών του BBC.

Ωστόσο, στο σύνολό του ο οργανισμός έχει έρθει αντιμέτωπος με σημαντικές περικοπές. Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι μία τέτοια αυτοματοποιημένη διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει περαιτέρω περικοπές θέσεων εργασίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024