Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Κινέζοι (λένε πως) βρήκαν το πιο ηλικιωμένο ζώο του πλανήτη

Οι Κινέζοι (λένε πως) βρήκαν το πιο ηλικιωμένο ζώο του πλανήτη

Κινέζοι βιολόγοι ισχυρίζονται πως βρήκαν το γηραιότερο ζώο της Γης: μια γιγαντιαία σαλαμάνδρα μήκους ενάμιση μέτρου που υπολογίζουν πως είναι ηλικίας 200 ετών -με τους ερπετολόγους του National Geographic να υποστηρίζουν ωστόσο πως το ζώο δεν είναι παραπάνω από 80-90 ετών. Όπως και να' χει, η συγκεκριμένη σαλαμάνδρα ειναι σίγουρα το μεγαλύτερο αμφίβιο του πλανήτη.

Μια σπάνια γιγαντιαία σαλαμάνδρα βρέθηκε από έναν ψαρά μέσα σε ένα σπήλαιο στην επαρχία Τσόνγκινγκ της νοτιοδυτικής Κίνας.

Η σαλαμάνδρα -μήκους ενάμιση περίπου μέτρου και βάρους 53 κιλών- ανακαλύφθηκε όταν ο ψαράς Γουάνγκ Γιόνγκ πάτησε πάνω σε κάτι «μαλακό και γλοιώδες», όπως τόνισε.

Ο ψαράς επικοινώνησε αμέσως με κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι μετέφεραν το αμφίβιο σε ένα καταφύγιο άγριων ζωών, καθώς ήταν άρρωστο.

Τώρα οι βιολόγοι υποστηρίζουν πως το αμφίβιο –που ονομάζεται από τους ντόπιους «βα βα γιου» («μωρό-ψάρι»), καθώς η κραυγή του μοιάζει με αυτήν ενός βρέφους- είναι το γηραιότερο πλάσμα στον πλανήτη.

Λένε πως η ηλικία του ζώου (που επιστημονικά καλείται Andrias davidianus), ενδέχεται να πλησιάζει τα 200 έτη, αν και οι αμερικανοί συνάδελφοι τους απ’ το National Geographic διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

«Είναι αδιαμφισβήτητα μια τεράστια σαλαμάνδρα, από το είδος εκείνο που μεγαλώνει πολύ αργά», σημειώνει ο Θίοντορ Πάπενφους, ερπετολόγος του πανεπιστήμιου του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια,

«Όμως η γηραιότερη σαλαμάνδρα του συγκεκριμένου είδους που έχει καταγράφει δεν ξεπερνούσε σε ηλικία τα 50 χρόνια, κι αυτά υπό καθεστώς αιχμαλωσίας. Οπότε νομίζω πως τα 200 χρόνια είναι μια υπερβολή. Ίσως να είναι 80-90 ετών, το πολύ», λέει ο Πάπενφους.

Γηραιότερο ζώο του πλανήτη ή όχι, ένα είναι πάντως σίγουρο για το οποίο συμφωνούν όλοι: πως η κινεζική σαλαμάνδρα είναι το μεγαλύτερο αμφίβιο του πλανήτη.

Το αμφίβιο ανήκει στον κατάλογο των άκρως απειλούμενων ζώων από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, καθώς ο πληθυσμός των γιγαντιαίων σαλαμάνδρων έχει μειωθεί κατά 80% τα τελευταία 45 χρόνια.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024