Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ ανασυντάχθηκαν βορειότερα

Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ ανασυντάχθηκαν βορειότερα

Τμήμα της τουρκικής δύναμης που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ, σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, ανασυντάχθηκε βορειότερα, σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες. Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι ελήφθησαν τα απαραίτητα βήματα για την ανασύνταξη των στρατιωτών που βρίσκονται κοντά στη Μοσούλη και σημείωσε ότι η τουρκική παρουσία θα συνεχιστεί.

Τμήμα της τουρκικής δύναμης που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ, σε στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη, ανασυντάχθηκε βορειότερα, σύμφωνα με τουρκικές πληροφορίες.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι ελήφθησαν τα απαραίτητα βήματα για την ανασύνταξη των στρατιωτών που βρίσκονται κοντά στη Μοσούλη και σημείωσε ότι η τουρκική παρουσία θα συνεχιστεί.

Νωρίτερα, τούρκος αξιωματούχος είχε πει ότι απόσπασμα τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ αποχώρησε σήμερα, Δευτέρα, από στρατόπεδο που βρίσκεται κοντά στη Μοσούλη και μετακινείται βόρεια.

Το γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει την Παρασκευή απόφασή του για την αναδιοργάνωση του στρατιωτικού προσωπικού της Άγκυρας στο στρατόπεδο της Μπασίκα, έπειτα από συνομιλίες με ιρακινούς αξιωματούχους.

Η μετακίνηση των στρατιωτών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «νέας ρύθμισης» που υπήρξε, πρόσθεσε η τουρκική στρατιωτική πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Παράλληλα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε και αυτό ότι ένα τμήμα των τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στη Μοσούλη εγκατέλειψε τη ζώνη και κατευθύνεται προς τον βορρά, «στο πλαίσιο μιας νέας δύναμης».

«Αυτοκινητοπομπή 10 ως 12 οχημάτων, μεταξύ των οποίων άρματα μάχης» εγκατέλειψε το στρατόπεδο της Μπασίκα κατευθυνόμενο προς τον βορρά, μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές.

Η Άγκυρα ανέπτυξε πριν από δύο εβδομάδες πολλές εκατοντάδες στρατιώτες της και άρματα μάχης στην Μπασίκα, κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, η οποία έχει καταληφθεί από τον Ιούνιο του 2014 από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

Μια τουρκική μονάδα εκπαιδεύει εκεί εδώ και πολλούς μήνες στρατιώτες της περιφερειακής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, τους «πεσμεργκά», όπως και ιρακινούς εθελοντές που θέλουν να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Άγκυρα διαβεβαίωσε ότι οι ενισχύσεις που έστειλε πρόσφατα εκεί έχουν ως αποστολή να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών της, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Βαγδάτης αξίωσε επανειλημμένως την απόσυρσή τους και απέστειλε την Παρασκευή επιστολή διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «εκτός συζήτησης» μια απόσυρση των στρατιωτών από την Μπασίκα, αλλά αναφέρθηκε στην πιθανότητα μιας αναδιοργάνωσης της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή.

«Ο αριθμός των στρατιωτών μας θα αυξάνεται ή θα μειώνεται βάσει του αριθμού των ‘πεσμεργκά’ (των στρατιωτών της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν) που εκπαιδεύουν» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024