Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Τα νιτρώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, δεν βελτιώνουν τελικά την ποιότητα ζωής των ασθενών ή τα επίπεδα δραστηριότητας τους, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Τα νιτρώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας, δεν βελτιώνουν τελικά την ποιότητα ζωής των ασθενών ή τα επίπεδα δραστηριότητας τους, όπως πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Κλινικής Μάγιο, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, «τα νιτρώδη φάρμακα τείνουν να μειώνουν την καθημερινή δραστηριότητα σημαντικά. Επίσης, δεν βελτιώνουν την ικανότητα άσκησης ή τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας, όπως η δύσπνοια και η αδυναμία κατά τη βάδιση. Μάλιστα, τα συμπτώματα τείνουν αν είναι χειρότερα μεταξύ όσων παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα».

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ Μάργκαρετ Ρεντφιλντ συμπληρώνει ότι «τα μακράς δράσης νιτρώδη φάρμακα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια».

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 110 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να πάρουν για έξι εβδομάδες καθημερινά μια αυξημένη δόση (από 30 έως 120 mg) μονονιτρικού ισοσορβίτη ή εικονικό σκεύασμα.

Οι ασθενείς έπασχαν από Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης, μορφή της νόσου που αφορά το 50% των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή, ο καρδιακός μυς συσπάται μεν φυσιολογικά αλλά οι κάτω κοιλίες της καρδιάς δεν χαλαρώνουν όπως πρέπει όταν γεμίζουν με αίμα ή όταν το αίμα εξέρχεται αυτών. Αυτό συνεπάγεται την είσοδο μειωμένης ποσότητας αίματος στις κοιλίες. Και έτσι, ενώ η καρδιά εξωθεί το αίμα από τις κοιλίες, τελικά δεν κυκλοφορεί αρκετό αίμα στον οργανισμό για να καλυφθούν οι ανάγκες του.

Αφού συμπληρώθηκαν έξι εβδομάδες, οι ασθενείς άλλαξαν ομάδα και η έρευνα συνεχίστηκε για επιπλέον έξι εβδομάδες.

Από τα επιταχυνσιόμετρα που φορούσαν οι ασθενείς για την καταγραφή των ημερήσιων επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, όσοι είχαν πάρει 120 mg μονονιτρικού ισοσορβίτη έτειναν να έχουν μειωμένη καθημερινή δραστηριότητα και σημαντική μείωση των ωρών της δραστηριότητας αυτής, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, η ημερήσια δραστηριότητα ήταν μειωμένη μεταξύ των ασθενών που είχαν πάρει νιτρώδη φάρμακα ανεξαρτήτως δόσης, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο. Και καθώς η δόση του μονονιτρικού ισοσορβίτη αυξανόταν, τόσο μειωνόταν η ημερήσια δραστηριότητα, ενώ παρέμενε σταθερή σε όσους είχαν πάρει εικονικό φάρμακο.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ως προς την απόσταση που μπορούσαν να διανύσουν σε έξι λεπτά ή στην ποιότητα ζωής τους.
Ο Δρ Γκρεγκ Φοναροου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες σχολιάζει ότι «η μελέτη αναδεικνύει την ανάγκη να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες που θα βελτιώνουν το αποτέλεσμα αυτής της συχνής, κοστοβόρας και θανατηφόρας πάθησης».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024