Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυβέρνηση: Δεν βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο

Κυβέρνηση: Δεν βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο

Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο, δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τις δηλώσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Στάχτη στα μάτια η συζήτηση, λέει το ΚΚΕ. «Το έργο το έχουμε ξαναδεί» σχολιάζει το Ποτάμι.

«Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις» και πως «συχνά οι θέσεις αυτές, που δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού, ηττήθηκαν στην ΕΕ».

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ θα αποφασίσει τον Μάρτιο εάν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το καθεστώς του παρατηρητή».

Υπογράμμισε πάντως πως «η Ευρώπη θα έπρεπε να λύνει τα προβλήματα μόνη της, παρά το γεγονός ότιορισμένες χώρες επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σημείωσε, ακόμη, ότι «παρά το γεγονός ότι τάσσεται υπέρ της απομείωσης του χρέους, δεν ξεχνάμε ότι οι απόψεις του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά νεοφιλελεύθερες και πολλές φορές παρεμβαίνει και σε μη δημοσιονομικού χαρακτήρα θέματα».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως «έχουν ζητηθεί πολλά από τη χώρα, που έχουν εφαρμοστεί, αλλά και πολλά που έχουν απορριφθεί», ενώ επισήμανε ότι «όλα είναι αποτέλεσμα συσχετισμού και αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμών».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοστέλο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κομματικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση, είπε πως «αντιθέτως, θέλει να σταματήσει αυτή την λογική του πελατειακού κράτους». Υποστήριξε πως «η συνέντευξη δεν είναι ρουσφετολογικό εργαλείο και δεν πρέπει να κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

Όσον αφορά στα νοσοκομεία, σημείωσε πως «σύντομα θα ξεκινήσει διαγωνισμός για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών και των ασθενών».

Μάρδας: Η κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο

«Είναι ένας πολιτικός πολύ σκληρός και είναι και σκληρός άνθρωπος. Η σκληρή πολιτική και οι σκληροί άνθρωποι θέλουν και σκληρές απαντήσεις. Στις θέσεις του κ. Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση απαντά με τον δέοντα τρόπο» υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9».

Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί με αποφασιστικότητα τις δεσμεύσεις της και είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το εννεάμηνο έχουν γίνει βήματα, αναφορικά με την προώθηση ζητημάτων, τα οποία κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια δεν αγγίχτηκαν, όπως, οι πρόωρες συντάξεις και οι σπατάλες του κρατικού προϋπολογισμού».

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το 2016 μπορεί να είναι έτος ανάκαμψης, αν γίνουν κάποια πράγματα, τα οποία έχουμε προγραμματίσει, και βρίσκονται εκτός συμφωνίας», όπως είπε, και έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας:

«Έχουν προγραμματιστεί κάποια πράγματα, τα οποία συνδέονται με τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θετικές προσδοκίες, που θα καταλήξουν σε μια αλλαγή της ρότας της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις διεθνούς οικονομικής διπλωματίας, που υλοποιεί το υπουργείο των Εξωτερικών, με τομείς ενδιαφέροντος της διεθνείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και την προσέγγιση των ξένων επενδύσεων, τονίζοντας: «Το αντικείμενο μας είναι η οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της πολιτικής εξωστρέφειας, με κατευθύνσεις την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, αλλά και την προσέλκυση οικονομικών κεφαλαίων».

ΚΚΕ: Στάχτη στα μάτια

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα ως παράγοντα που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των σκληρών μέτρων, είναι «στάχτη στα μάτια» του λαού, αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν έχει να κάνει με τις γενικότερες αντιθέσεις, για το αν το μνημόνιο θα είναι καθαρά ‘ευρωενωσιακό’ ή με ‘ολίγον ΔΝΤ’, αλλά με την προώθηση των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κι αυτή την πολιτική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ υπηρετεί με αφοσίωση» αναφέρει ο Περισσός.

Ποτάμι: Το έχουμε ξαναδεί το έργο

«Το έργο καλοί-κακοί σε σχέση με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν» αναφέρει το Ποτάμι:

«Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της τρόικας είναι γνωστές. Σε άλλα σημεία οι προτάσεις του Ταμείου (χρέος) ευνοούν τις ελληνικές θέσεις, σε άλλα (κοινωνικά) όχι. Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να εκμεταλλευθεί τις αντιθέσεις αυτές προς όφελος της χώρας. Αντ΄αυτού επιχειρεί να τις χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση και αποπροσανατολισμό ενόψει των δύσκολων αποφάσεων που έχει να πάρει. Αλλά το έργο είναι παλιό και δεν κόβει πια εισιτήρια.

» Κινδυνεύουμε όμως με όλα αυτά να βρεθούμε, όπως και το καλοκαίρι, στη θέση όπου θα έχουμε δεχθεί τις πιο δυσμενείς προτάσεις και των δύο πλευρών δίχως να έχουμε εκμεταλλευθεί καμία από τις θετικές.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024