Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πασπαλά-Χριστοδουλόπουλος: «Καμιά φορά νιώθεις μετανάστης και στην ίδια σου την πατρίδα»

Πασπαλά-Χριστοδουλόπουλος: «Καμιά φορά νιώθεις μετανάστης και στην ίδια σου την πατρίδα»

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, υπογράφουν το επίκαιρο νέο single Μετανάστης στη Γη, που ερμηνεύει μοναδικά η Έλλη Πασπαλά. Ο Μετανάστης στη Γη είναι η ιστορία της Άννας, μιας μετανάστριας στην Αθήνα και αποτελεί μια ειλικρινή ματιά σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, […]

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, υπογράφουν το επίκαιρο νέο single Μετανάστης στη Γη, που ερμηνεύει μοναδικά η Έλλη Πασπαλά.

Ο Μετανάστης στη Γη είναι η ιστορία της Άννας, μιας μετανάστριας στην Αθήνα και αποτελεί μια ειλικρινή ματιά σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της εποχής μας, το προσφυγικό/μεταναστευτικό, προσεγγίζοντας με ευαισθησία τη μετακίνηση πληθυσμών στη σύγχρονη εποχή.

«Με συγκίνησε προσωπικά αυτή η ιστορία και ένιωσα μια ταύτιση με τον στίχο, γιατί το γνωρίζω και το έχω ζήσει», μας αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλλη Πασπαλά στη συνέντευξή της στο in.gr, με αφορμή το νέο single, ενώ ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος σημειώνει για την ίδια την ερμηνεύτρια:
«Βρήκα στο πρόσωπο της Έλλης Πασπαλά την ιδανική ερμηνεύτρια, για το χρώμα της φωνής της και για τη multicultural προέκταση που κατά τη γνώμη μου φέρει σαν καλλιτέχνης».

Πως ήταν η συνεργασία σας με το νεαρό δημιουργό Γιάννη Χριστοδουλόπουλο και ποια στοιχεία του χαρακτήρα του έχετε ξεχωρίσει;
Ε.Π.«Με τον Γιάννη δεν γνωριζόμασταν πριν, τον είχα δει μονάχα σε κάποιες παραστάσεις. Πέρα από το χάρισμα που έχει σαν συνθέτης, μου έκανε εντύπωση που βρήκα ένα πολύ νέο άνθρωπο μπροστά μου τρομερά πειθαρχημένο, συγκροτημένο και ξεκάθαρο με μουσικούς στόχους και πολύ μέσα στην τεχνολογία -κάτι που δεν είμαι εγώ-, αφού ακόμα και το βίντεο κλιπ σκηνοθέτησε με τα drones από πάνω μου να πετούν –σαν ένα ζουζούνι που μου έκανε παρέα-, το οποίο λάτρεψα βέβαια.

»Ο Γιάννης έχει μια τρομερή ενέργεια στο να υλοποιεί τις ιδέες του και τους στόχους του. Είναι πολύ εντυπωσιακό αυτό. Γιατί σαν αντιπαράθεση, βλέπω πολλούς νέους ανθρώπους που είναι κάπως χαμένοι, αλλά ο Γιάννης είναι ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζει πολύ καλά τι θέλει και δουλεύει πάνω σε αυτό».

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας όταν διαβάσατε τους στίχους του νέου σας τραγουδιού «Μετανάστης στη Γη» και όταν το προσεγγίσατε ερμηνευτικά για πρώτη φορά.
«Ο στίχος του τραγουδιού ξεκινά με την φράση «Άννα του μετρό» και αυτό χτύπησε μια φλέβα μέσα μου, γιατί και εγώ είμαι παιδί μεταναστών, αφού γεννήθηκα στην Αμερική. Με συγκίνησε προσωπικά αυτή η ιστορία και ένιωσα μια ταύτιση με τον στίχο, γιατί το γνωρίζω και το έχω ζήσει.

»Επίσης το όνομα Άννα για μένα έχει μια πολύ μεγάλη δύναμη μέσα μου, γιατί έτσι λέγανε την μητέρα μου, λένε την ανιψιά μου. Είναι συχνό στην οικογένεια και έχει ένα συμβολισμό για εμένα και λειτούργησε με έναν προσωπικό τρόπο και άμεσο. Υποσυνείδητα νομίζω ταυτίστηκα με αυτό και μπήκα πολύ εύκολα μέσα σε αυτή την ιστορία που διηγείται και τον στίχο.

»Και φυσικά, η δύναμη της επικαιρότητας που με συγκίνησε. Και επειδή είναι και πολύ ελληνικό θέμα, με την έννοια ότι είμαστε ένας λαός που την έχουμε ζήσει την μετανάστευση, όντας και εγώ παιδί μεταναστών. Η μισή Ελλάδα βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα, και για μένα ακόμη πιο προσωπικό».

Θεωρείτε ότι οι σημερινοί Έλληνες είναι ένας λαός ευαισθητοποιημένος και αλληλέγγυος απέναντι στους πρόσφυγες;
«Κάποιοι ναι, και κάποιοι όχι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κτηνώδης αντίδραση. Ήμουνα στην Μυτιλήνη το καλοκαίρι και είχα μπει σε μια τράπεζα και μια υπάλληλος μίλησε σε έναν κύριο και τον ρώτησε αν θα πάει το παιδί στο πάρκο. Και εκείνος απάντησε με έναν χυδαίο τρόπο: «Που να το πάω με αυτούς τους βρωμιάρηδες;». Αυτό ήταν σοκαριστικό για μένα. Ξεχνάμε πολλές φορές εμείς οι Έλληνες ότι είμαστε και μια χώρα που και παλιότερα μετανάστευε, αλλά και τώρα η μισή Ελλάδα έχει φύγει. Το ξεχνάμε. Τη δεκαετία του ’50 και του ’60, ήταν μετανάστες σε όλο τον κόσμο οι Έλληνες.

»Υπάρχουν Έλληνες που είναι πάρα πολύ γενναιόδωροι, δείχνουν μια μεγάλη στήριξη και φιλοξενία στους μετανάστες. Χαίρομαι που επικρατεί η φροντίδα, αλλά υπάρχουν και εστίες άσχημης συμπεριφοράς και το βλέπουμε με την Χρυσή Αυγή και όλα αυτά».

Θα πιαστώ από το πρόσφατο «Ι Love Athens» στον αερολιμένα Αθηνών, και θα σας ρωτήσω τι αγαπάτε περισσότερο στην Αθήνα;
«Αγαπώ πολύ το κέντρο της Αθήνας. Ενώ είναι πολύ δύσκολη πόλη για να την κυκλοφορήσει κανείς, ενώ είναι πεζός, υπάρχει μια ανεμελιά στην Αθήνα, που εμένα μου αρέσει πάρα πολύ. Αγαπώ κάποιες περιοχές πάρα πολύ και αγαπώ τους ανθρώπους, που ενώ είναι μια τεράστια πόλη και πλέον επικρατεί μια μεγάλη ανωνυμία, χαιρετιούνται ακόμα μεταξύ τους. Είναι ένα στοιχείο που ελπίζω να μην χαθεί, είναι ένα κέντρο που γίνονται πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχει μια ενέργεια και ένα φως, και είναι υπέροχο που περπατάς μέσα σε μια πόλη με μια ζωντανή ιστορία και ένα πολύ ζωντανό ακόμη παρελθόν και το βλέπεις αυτό όπου και να γυρίσεις. Απλώς πρέπει να φροντίσουμε το μέλλον της».

Τι νέο φέρνει αυτή η εποχή για την Έλλη Πασπαλά;
«Υπάρχουν πολλά πράγματα, επειδή μόλις τώρα τελειώσαμε τις παραστάσεις μας με τον Βασιλικό, τον David Lynch και τον Τάκη Φαραζή και αυτό ήταν κάτι που αγάπησα πάρα πολύ κι όταν σταματάει κάτι, υπάρχει πάντα μια θλίψη μετά. Μετά σκέφτομαι πώς θα οδηγήσω εγώ τον εαυτό μου στο μέλλον και τι θα είναι αυτό που υπάρχει εκεί.

»Ένα πράγμα που με απασχολεί πολύ είναι τι θα γίνει με το «I Love Athens» και βλέπω ότι και ο «Μετανάστης στη Γη» έχει ένα εκτόπισμα και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό.

»Συνεργάζομαι εδώ και δυο, τρία χρόνια με την Εφηβική Ορχήστρα Αθηνών, με την οποία ηχογράφησα το «I Love Athens» και έχουμε διάφορα σχέδια, αλλά υπάρχουν και κάποια πολύ προσωπικά σχέδια, που δεν είναι του παρόντος, αλλά έχουν μια μακριά πορεία στον χρόνο, που έχει σχέση περισσότερο και με την διδασκαλία. Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά, γιατί είναι κάτι που πολύ αγαπώ και θέλω να στεριώσει και στην χώρα. Κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο στην Ελλάδα.

»Η πηγή για την ανάκαμψη και την εξέλιξη για την Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην παιδεία. Και επειδή με ενδιαφέρει αυτό, θέλω να τοποθετηθώ προσωπικά σε αυτό».

Ακόμη μια συνεργασία στην πορεία του Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και αυτή την φορά με την Έλλη Πασπαλά. Πώς ήταν η συνεργασία σας και τι πήρες από αυτήν;
Γ.Χ.«Η συνεργασία μας κύλησε πολύ ομαλά και με πολύ χιούμορ. Την εκτιμώ πολύ για τη στάση της στα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια καθώς και για το ρεπερτόριο και τις επιλογές της. Το κομμάτι αυτό ζητούσε τη φωνή της».

Η μουσική σας συνάντηση με την Έλλη Πασπαλά έγινε με το τραγούδι «Μετανάστης στη γη», ό,τι πιο επίκαιρο στις μέρες μας. Ποιες οι εικόνες, οι σκέψεις, τα συναισθήματά σου όταν «έντυνες» μουσικά αυτό το τραγούδι;
«Το κομμάτι αυτό γράφτηκε το 2013 και είναι το πρώτο που γράψαμε με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο μέσα από μια σειρά αρκετών τραγουδιών που έχουμε κάνει μαζί και πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τη Solo. Βρήκα στο πρόσωπο της Έλλης Πασπαλά την ιδανική ερμηνεύτρια, για το χρώμα της φωνής της και για τη multicultural προέκταση που κατά τη γνώμη μου φέρει σαν καλλιτέχνης.

»Ό,τι είχαμε να καταθέσουμε για το θέμα αυτό από συναισθηματικής πλευράς, το κάναμε εικόνα και μπορείτε να δείτε το κλιπ που γυρίστηκε, έχοντας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες την παραχώρηση πλάνων αρχείου. Νομίζω πως μας εκφράζει απόλυτα».

Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου ως μετανάστη, για ένα καλύτερο μέλλον; Θα επέλεγες να ανοίξεις τα φτερά σου στο εξωτερικό;
«Το καλύτερο μέλλον πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις όλοι οι νέοι άνθρωποι να το δημιουργήσουμε στη χώρα μας και όχι να το ψάχνουμε άλλου. Καμία φορά μπορεί να νιώθεις μετανάστης και στην ίδια σου την πατρίδα.

»Η μουσική είναι κάτι το οποίο μπορεί να μεταδοθεί σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς να βρίσκεται ο δημιουργός απαραίτητα εκεί. Αρκεί να έχει τη δυναμική το έργο από μόνο του».

Το καινούριο σας single θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ με την Έλλη Πασπαλά, ενδεχομένως;
«Γιατί όχι.. δεν το έχουμε σκεφτεί».

Ποια είναι τα επόμενα δημιουργικά σου σχέδια;
«Διανύω τώρα μια περίοδο όπου έχω αφοσιωθεί στα θεατρικά δρώμενα. «BillyElliot» στο Παλλάς, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγναδη, «Για όνομα» στο Αλίκη σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη – και οι δυο αυτές παραστάσεις είναι υπερπαραγωγές και είναι πρωτιές για την Αθήνα για πολλούς λόγους. Ετοιμάζω επίσης κάτι ακόμα στο μουσικό θέατρο το οποίο δεν είναι ανακοινώσιμο.

»Από το νέο έτος θα κυκλοφορήσει από την Feelgood και το label Solo το νέο μου πολυσυλλεκτικό album το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους εκπροσώπους από κάθε μουσικό ύφος σε ολοκαίνουργια τραγούδια. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει singles όπως το Δυο ψυχές με την Τάνια Τσανακλίδου, το Πετάω με Μουζουράκη και Ρίζου, Στο ίδιο βαγόνι με τον Μανώλη Λιδάκη και φυσικά Ο μετανάστης με την Έλλη Πασπαλά όπου θα συμπεριληφθούν στο επερχόμενο album.

»Παράλληλα κυκλοφορούν στο εξωτερικό 2 art videos όπου υπογράφω τη μουσική, δημιουργίες της Εύης Φωτοπούλου σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Παπαδουλάκη τα οποία έχουν λάβει πολύ σημαντικές διακρίσεις σε Ευρώπη και Αμερική, μπορείτε να δείτε σχετικά στο site μου και στο official page στο Facebook».

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024