Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε πρωτοβουλίες του ΕΤΕΑΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πέντε πρωτοβουλίες του ΕΤΕΑΝ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πέντε νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πέντε νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος, μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) όχημα για την επιστροφή της Ευρώπης στην ανάπτυξη», οι νέες πρωτοβουλίες είναι:

  • Δημιουργία νέων μέσων χρηματοδοτικής τεχνικής προσανατολισμένων στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων (καινοτομία, εξαγωγικός προσανατολισμός κλπ), οι οποίες δεν θα αποτελούν οριζόντιες δράσεις,
  • Δημιουργία Ειδικού Ταμείου για κεφαλαιακή (και όχι μόνο δανειακή) στήριξη ΜμΕ.
  • Δημιουργία Ειδικού Ταμείου χρηματοδότησης της αναδιάρθρωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
  • Ανάπτυξη μέσω του ΤΑΝΕΟ του θεσμού των ΑΚΕΣ (venture capital).
  • Ίδρυση μη τραπεζικού ιδρύματος παροχής μικροπιστώσεων

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Τράπεζας και Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Νίκος Μυρτάκης χαρακτήρισε επιτυχή τη συνεργασία της Παγκρήτιας Τράπεζας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, τονίζοντας ότι δόθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ σε μικροδάνεια σε πολύ μικρές βιώσιμες επιχειρήσεις, και ότι σε συνεργασία με την Action Finance Initiative (AFI) παρέχει μικροπιστώσεις (μικροδάνεια) με ευνοϊκούς όρους για την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού των ανέργων, αυτοπασχολούμενων και εν γένει ευάλωτων κατηγοριών πολιτών.

Ο υπεύθυνος Επενδύσεων, Εγγυήσεων, Τιτλοποίησης και Μικροχρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Ρικάρντο Αγκούλια αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, καθώς αντιπροσωπεύουν το 92% του συνόλου των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Δίνοντας έμφαση στη σημασία της χρηματοδότησης ως άμεσο κρίκο για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, σημείωσε πως το 99% των start-ups επιχειρήσεων που δημιουργούνται ετησίως στην Ευρώπη είναι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ενώ το 33% από αυτές δημιουργήθηκαν από ανέργους.

Ο Σόρεν Μπούτρουπ, από το υπουργείο Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης -Υπηρεσία Επιχειρήσεων της Δανίας, εμπειρογνώμονας και σύμβουλος επιχειρήσεων, μίλησε για το πρόγραμμα Early Warning και τα αποτελέσματα που έχει σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και απειλούνται με πτώχευση.

Πρότεινε ως απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα και στην Ελλάδα, το οποίο θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις ένα βήμα πριν από το λουκέτο, την πολιτική συνεργασία και σταθερότητα, ώστε προγράμματα τέτοιου είδους που ξεκινούν με τη βοήθεια της Πολιτείας να μην διακόπτονται ή αλλάζουν απότομα.

Ο Φρανσουά Μούτοτ, γενικός γραμματέας APCMA, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα σύνδεσης των πηγών χρηματοδότησης με τις μικρές επιχειρήσεις, εστίασε όμως στο θέμα της ρευστότητας ως το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ο κ. Μούτοτ επισήμανε πως χρειάζεται η δημιουργία μιας χάρτας μεταξύ τραπεζών και επιχειρήσεων, ώστε ανεξαρτήτως του προβλήματος και του μεγέθους αυτών των επιχειρήσεων να υπάρχει μια σταδιακή προσαρμογή στις νέες οικονομικές δυνατότητες ή καλύτερα αδυναμία μιας επιχείρησης, και οι τράπεζες να εξασφαλίσουν ρευστότητα σε αυτές και όχι κατευθείαν να τις αποκλείουν, να προχωρούν δικαστικά και εντέλει να τις οδηγούν σε πτώχευση.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε ότι τα σημαντικότερα προσκόμματα στη δανειοδότηση των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σχετίζονται με: το υψηλό κόστος δανειοδότησης, τις έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες, την ανεπαρκή διαθέσιμη πληροφόρηση, τη δυσκολία υιοθέτησης καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών, τη μη αξιοποίηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών, τον σχεδιασμό χρηματοδοτικών εργαλείων που στην πραγματικότητα δεν ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς (προγράμματα Jeremie, Jessica της ΕΤεΠ), αλλά και με την μη εκπόνηση από πλευράς επιχειρηματιών αξιόπιστων και επαρκώς τεκμηριωμένων business plans.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024