Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάλι: Τρεις νεκροί σε ομηρεία σε ξενοδοχείο, σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση

Μάλι: Τρεις νεκροί σε ομηρεία σε ξενοδοχείο, σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση

Επίθεση σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι τζιχαντιστές, οι οποίοι κρατούν δεκάδες ομήρους, ανάμεσα στους οποίους και γάλλοι πολίτες. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος τουλάχιστον τριών ομήρων και ο τραυματισμός δύο ανδρών της ασφάλειας του ξενοδοχείου. Σε εξέλιξη επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, κατά την οποία έχουν ελευθερωθεί μέχρι στιγμής 80 άτομα, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Επίθεση σε ξενοδοχείο της πολυτελούς αλυσίδας Radisson στο Μπαμάκο, την πρωτεύουσα του Μάλι, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής ένοπλοι τζιχαντιστές, οι οποίοι κρατούν δεκάδες ομήρους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται γάλλοι πολίτες. Ο υπουργός Ασφαλείας επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ομήρων, ενώ δύο ακόμη άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Radisson Blu, 124 επισκέπτες και 12 υπάλληλοι φέρεται να βρίσκονται ακόμα μέσα στο ξενοδοχείο.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για τον αριθμό των δραστών. Ορισμένες πηγές κάνουν λόγο για δύο, άλλες για μέχρι δέκα τζιχαντιστές, οι οποίοι φέρονται να έφθασαν στο ξενοδοχείο με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες διπλωματικού σώματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του Στρατού, κατά την οποία έχουν ελευθερωθεί μέχρι στιγμής 80 όμηροι, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όμηρος πάντως, ο οποίος κρυβόταν στο δωμάτιό του και κατάφερε να διαφύγει από το ξενοδοχείο με τη βοήθεια της Αστυνομίας, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμη όμηροι, καθώς και νεκροί. «Είδα πτώματα στο λόμπι. Ήταν φρικτό», είπε. Άλλος όμηρος υποστηρίζει ότι άκουσε τους ενόπλους να μιλούν Αγγλικά.

Από τους ξένους ομήρους που κρατούνται, έχουν απελευθερωθεί μεταξύ άλλων: 20 Ινδοί, 12 Γάλλοι, επτά Αλγερινοί, έξι Αμερικανοί, έξι Τούρκοι, τέσσερις Κινέζοι, δύο Γερμανόι και ένας πολίτης της Γουινέας.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει ότι στο ξενοδοχείο κρατούνταν όμηροι και υπάλληλοι της Turkish Airlines, ενώ στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι έξι εργαζόμενοι της Turkish Airlines απελευθερώθηκαν.

Εσπευσμένα επιστρέφει από το Τσαντ, όπου συμμετείχε σε τοπικό συνέδριο, ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά. Για την κατάσταση στο Μάλι ενημερώνεται διαρκώς από τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Εν μέσω αναφορών ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν άνδρες των γαλλικών και των αμερικανικών δυνάμεων ασφαλείας, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε από την πλευρά του ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι.

Περίπου 40 μέλη των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μία μικρή ομάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ βοηθά στις προσπάθειες διάσωσης των ομήρων.

«Πολύ νωρίς το πρωί υπήρξαν πυροβολισμοί. Προφανώς πρόκειται για επιχείρηση ομηρείας. Την περιοχή χτενίζει η Αστυνομία», δήλωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με τον ίδιο άνθρωπο, στην επίθεση συμμετείχαν τζιχαντιστές, οι οποίοι εισέβαλαν στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου.

Πληροφορίες του Radio France International έκαναν λόγο για δύο ενόπλους, οι οποίοι στην αρχή κρατούσαν ομήρους 140 πελάτες του ξενοδοχείου και 30 υπαλλήλους.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η ασφάλεια όλων των επισκεπτών μας και των υπαλλήλων του ξενοδοχείου. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις Αρχές εδώ και θα μοιραστούμε μαζί σας περισσότερες πληροφορίες, όταν τις έχουμε» σημειώνει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου.

Αργότερα, ωστόσο, οι δράστες άφησαν ελεύθερους ορισμένους, κυρίως όσους μπορούσαν να απαγγείλουν εδάφια του Κορανίου, κατά πληροφορίες των αστυνομικών Αρχών.

Σύμφωνα με την Guardian στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και οχήματα του ΟΗΕ με τα οποία δεκάδες τραυματίες διακομίζονται στο νοσοκομείο. Σε ανακοίνωσή της η Air France επισήμανε πάντως ότι 12 υπάλληλοί της, οι οποίοι διέμεναν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο και κρατούνταν όμηροι από τους τζιχαντιστές, είναι πλέον ασφαλείς.

Ανώτερη στρατιωτική πηγή υποστηρίζει ότι στο ξενοδοχείο όρμησαν συνολικά 10 άνδρες, οι οποίοι πυροβολούσαν και φώναζαν «Ο θεός είναι μεγάλος» (Allahu Akbar) καθώς ανέβαιναν σταδιακά τους ορόφους.

Το ξενοδοχείο «Radisson Blu hotel» βρίσκεται δυτικά του κέντρου της πρωτεύουσας σε μία συνοικία όπου υπάρχουν υπουργεία και πρεσβείες.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους πολίτες της να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

Το ξενοδοχείο αριθμεί συνολικά 190 δωμάτια και αυτήν την περίοδο έχει πληρότητα 90%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024