Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενδεχόμενο για λύση του Κυπριακού έως τον Μάιο βλέπει ο Ακιντζί

Ενδεχόμενο για λύση του Κυπριακού έως τον Μάιο βλέπει ο Ακιντζί

Λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο βλέπει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος όμως θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι μειοψηφία.

Λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο βλέπει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος όμως θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι μειοψηφία.

Την Παρασκευή, ο κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν πολύωρη συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική, αλλά επισήμανε ότι «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε ακόμα». Ανέφερε πως υπάρχει πρόοδος, χωρίς όμως να υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», ο Ακιντζί δήλωσε ότι στην ομοσπονδία που θα δημιουργηθεί, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να είναι μειοψηφία. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ομοσπονδία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία και εμείς την μειοψηφία. Σε περίπτωση δε που εμείς προτείνουμε την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας με δυο ανεξάρτητα κράτη, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση», είπε.

Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο, δήλωσε, είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. «Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ονειρευόμαστε», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η λύση ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δημιουργεί νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας, και επίσης ανοίγει το δρόμο για την μεταφορά φυσικού αερίου στη Δύση μέσω Τουρκίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024