Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκαλυπτήρια για τους επίλεκτους «Ρόμποκοπ» της βρετανικής αντιτρομοκρατικής

Αποκαλυπτήρια για τους επίλεκτους «Ρόμποκοπ» της βρετανικής αντιτρομοκρατικής

Πριν μερικές ημέρες είχαμε στη Βρετανία τα πρώτα δημόσια αποκαλυπτήρια των αντρών της ειδικής μονάδας CT-SFO με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας. Η μονάδα αυτή, που απαρτίζεται από περίπου 130 μέλη, είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιεί μια νέου τύπου καραμπίνα, ενώ οι άντρες είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να εκτελούν τους στόχους τους στο κεφάλι, αντί για το στήθος.

Την περασμένη Τρίτη, όποιος περνούσε έξω από το γήπεδο Ουέμπλεϊ του Λονδίνου, θα γινόταν μαρτυράς της παρθενικής εμφάνισης των αντρών της ειδικής μονάδας CT-SFO με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας.

Οι άντρες που απαρτίζουν την CT-SFO (Counter Terrorist Specialist Firearms Officer-Αξιωματικός της Ειδικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας) ήταν παραταγμένοι έξω και μέσα στο γήπεδο, πριν και κατά τη διάρκεια του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας.

Η ειδική αυτή ομάδα, που απαρτίζεται από περίπου 130 μέλη, είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί μια νέου τύπου καραμπίνα, ενώ οι άντρες είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ώστε να εκτελούν τους στόχους τους στο κεφάλι, αντί για το στήθος.

Οι «Ρόμποκοπ» αυτοί είναι εφοδιασμένοι κι εξοπλισμένοι με μια σειρά από νέα όπλα που αποτελούν μέρος της στολής τους, όπως λόγου χάρη ένα ειδικό κράνος και γυαλιά ικανά να αντέξουν μια σφαίρα από απόσταση αναπνοής.

Επίσης, έναν ραδιοπομπό με ακουστικό, ειδικά συντονισμένο σε ένα ασφαλές και μη ανιχνεύσιμο κανάλι της αστυνομίας καθώς κι ένα όπλο ηλεκτροσόκ (τέιζερ) τύπου Χ26, ικανό να απελευθερώσει μέχρι και 50.000 βολτ σε απόσταση επτά μέτρων.

Η ειδική πυρίμαχη στολή τους είναι σε γκρι χρώμα χαμηλής ορατότητας, ενώ φοράνε «αλεξίσφαιρα» γάντια επενδυμένα με κέβλαρ, που είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Από όπλα φέρουν ένα ημι-αυτόματο πιστόλι Glock διαμετρήματος 9mm με 17 σφαίρες και εμβέλεια 50 μέτρων, αλλά και μια νέου τύπου καραμπίνα SIG 516 με γεμιστήρα 30 σφαιρών και εμβέλεια 120 μέτρων

Η εν λόγω καραμπίνα είναι πολύ ελαφριά –μόλις τρία κιλά- καθώς είναι κατασκευασμένη από ειδικό αλουμίνιο και πλαστικό.

«Δεν έχω ξαναδεί παρόμοιο όπλο στους δρόμους του Λονδίνου», σχολίασε σχετικά ο ειδικός σε θέματα άμυνας Μάικ Γιάρντλεϊ, προσθέτοντας πως «αποτελεί μια πιο ελαφριά κι εύχρηστη εκδοχή μιας στρατιωτικού τύπου καραμπίνας που θα μπορούσε να εκτελέσει με ακρίβεια στόχους σε απόσταση άνω των εκατό μέτρων».

«Η ομάδα αυτή των 130 αντρών θα εργάζεται χέρι με χέρι με τις ειδικές δυνάμεις του στρατού με στόχο να μοιράζονται μεταξύ τους οπλισμό, τεχνογνωσία και απόψεις σε θέματα τακτικού πολέμου εντός κι εκτός πόλης», καταλήγει με νόημα ένας άλλος Βρετανός ειδικός σε θέματα όπλων, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024