Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση για τον φόρο στο κρασί

Πυρ ομαδόν από την Αντιπολίτευση για τον φόρο στο κρασί

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και φορείς προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο κατανάλωσης στο κρασί ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μιλούν για «εγκληματική επιλογή», που «τσακίζει την οικονομία» και προειδοποιούν για ισχυρό πλήγμα σε ένα δυναμικό και εξαγωγικό κλάδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση.

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και φορείς προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλλει φόρο κατανάλωσης στο κρασί ως ένα από τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μιλούν για «εγκληματική επιλογή», που «τσακίζει την οικονομία», κατηγορούν την κυβέρνηση για απέχθεια προς τους παραγωγούς αγροτικών προίόντων, και προειδοποιούν για ισχυρό πλήγμα σε ένα δυναμικό και εξαγωγικό κλάδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση, αλλά και για έκρηξη της διακίνησης παράνομου χύμα κρασιού.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι διαλύει την ελληνική παραγωγή, μετά τον τουρισμό συνεχίζει να υπερφορολογεί και τους ελάχιστους εναπομείναντες δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας.

«Η επιβολή ειδικού φόρου 0,4 ευρώ ανά λίτρο κρασί, διαλύει τον κλάδο της ελληνικής οινοποιίας και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην τουριστική αγορά, που αποτελούσε μια καταναλωτική βάση για το ελληνικό κρασί. Καμία άλλη οινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης δεν έχει επιβάλλει ειδικό φόρο στο κρασί» προσέθεσε.

«Είναι σαφές ότι αυτή η εξέλιξη ενισχύει τα προϊόντα εισαγωγής, και οδηγεί σε αδιέξοδο 700 οινοποιεία που απασχολούν πάνω από 20.000 εργαζόμενους, προσφέρουν εισόδημα σε 200.000 αμπελουργούς και σημαντικά φορολογικά έσοδα, αφού ο ΦΠΑ στο κρασί έχει ενταχθεί στον υψηλότερο συντελεστή του 23%.»

» Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα στρέφεται εναντίον ενός δυναμικού τομέα της εθνικής μας οικονομίας, που συνδέεται όχι μόνο με τον πρωτογενή τομέα, αλλά και με το συνολικό τουριστικό προϊόν μας, ενώ διαθέτει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα» τονίζει ακόμη ο κ. Κόνσολας.

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να αναζητήσει τα έσοδα που της λείπουν θα μπορούσε να τα αναζητήσει με την επιβολή ειδικού φόρου στα εισαγόμενα ποτά και τσιγάρα αλλά και με τη συγχώνευση ή την κατάργηση οργανισμών του δημοσίου. Εμείς θα καταψηφίσουμε την καταστροφική αυτή επιλογή», κατέληξε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντιαναπτυξιακή μέθη λέει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την απόφαση για αύξηση του φόρου στα κρασιά. Αυτό θα είναι ταφόπλακα σε μια από τις λίγες εξαγωγικές δραστηριότητες που μας έχουν απομείνει, πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τα ελληνικά κρασιά έχουν διακριθεί διεθνώς λόγω της καλής ποιότητας-τιμής, καθώς και ότι «αυξάνοντας την τιμή, μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων παραγωγών και ωφελούνται οι ανταγωνιστές μας και οι διακινητές παράνομου χύμα κρασιού».

«Επιτέλους τόσο δύσκολο είναι για την κυβέρνηση να καταλάβει τι συμφέρει πραγματικά τους Έλληνες και να το επιδιώξει;», αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας ότι η ίδια συζήτηση έγινε και προ ημερών για τη φορολόγηση των εγχώριων παραγωγών μπίρας και πως είχε προτείνει την ισοδύναμη φορολόγηση εισαγόμενου σκληρού αλκοόλ.

«Ελπίζω σύντομα η κυβέρνηση να συνέλθει από την αντιαναπτυξιακή μέθη στην οποία βρίσκεται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ολετήρα για την αγροτική οικονομία» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά την απόφαση για επιβολή φόρου στο κρασί.

«Με αυτή της την απόφαση δείχνει την απέχθεια της σε ότι είναι παραγωγικό και καινοτόμο, σε ότι μπορεί να παράγει νέο πλούτο, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε δηλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί ως ολετήρας για την αγροτική οικονομία. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα μας επιβεβαιώνουν με τόση συνέπεια καθημερινά» προσθέτει.

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει, ότι επί των κυβερνήσεών του, με στοχευμένες πολιτικές ενισχύθηκε ο οινοποιητικός τομέα, «με σκοπό την παραγωγή ποιοτικών κρασιών τα οποία να μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Αποτέλεσμα των πολιτικών μας ήταν ο Άμπελο-οινικός τομέας να εκσυγχρονιστεί, να παραχθούν ποιοτικά κρασιά και να αξιοποιηθούν οι μοναδικές Ελληνικές ποικιλίες. Τα Ελληνικά κρασιά εκτός από τις διεθνείς αγορές κατακτούν και διεθνή βραβεία ποιότητας.»

» Σε όλη την χώρα έχουν δημιουργηθεί μοναδικά σε ομορφιά επισκέψιμα ‘Κτήματα’ συμβάλλοντας εκτός από την αγροτική και στην τουριστική ανάπτυξη. Σήμερα στην χώρα λειτουργούν 700 μικρές και μεγάλες οινοποιητικές μονάδες οι όποιες συνεργάζονται με 200.000 αμπελουργούς και απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους.»

» Όλους τους παραπάνω αλλά κυρίως την Ελληνική οικονομία θίγει ο νέος φόρος που επιβάλει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στο εμφιαλωμένο κρασί».

Εγκληματική επιλογή θεωρεί το Ποτάμι την επιβολή φόρου στο κρασί. «Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, τότε η Ελλάδα γίνεται η πρώτη παραγωγός χώρα που θα έχει τέτοιο φόρο. Ένα ελληνικό γεωργικό προϊόν επιβαρύνεται κι ένας κλάδος που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες από τον Έβρο ως την Κρήτη και εισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με εξαγωγές, οδηγείται στην καταστροφή. Αλλά στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ενδιαφέρονται για εκείνους που παράγουν, γι΄ αυτό με τις επιλογές τους τούς οδηγούν σε απόγνωση», τονίζει σε ανακοίνωση το Ποτάμι.

Αιχμηρή είναι η τοποθέτηση του και για το σύνολο των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου. Όπως σημειώνει, κούφια λόγια αποδεικνύονται οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, καθώς με το νομοσχέδιο που κατέθεσε «έρχεται να αναιρέσει διατάξεις που η ίδια είχε ψηφίσει, όπως αυτή για τις 100 δόσεις, ενώ για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών έχει δεχθεί πλήρως τη θέση της τρόικας αφού παρέχεται προστασία περιουσίας ως τις 120.000 και για εισόδημα 8.000 ευρώ».

Την πλήρη αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, εξέφρασε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως κάτι τέτοιο «τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί».

Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως μιλώντας ως οινοπαραγωγός «είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση».

Επιπλέον υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος «επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια».

«Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί, είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία», πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, είπε ότι παρά τη διαφωνία του θα ψηφίσει τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση επέλεξε τον τζόγο και το κρασί. Παρότι διαφωνώ με τη λογική τού να παίρνουμε τα βάρη από εδώ και να τα πηγαίνουμε εκεί, διότι αυτό δεν είναι φορολογική λογική αλλά πασαλείμματα, λέμε να το ψηφίσουμε ως Ένωση Κεντρώων» δήλωσε ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα 99,5. «Όχι το όλον…», διευκρίνισε, η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει επί της αρχής, αλλά τη ρύθμιση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Όχι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Την ίδια ώρα το επιτελείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλουεμφανίζεται απόλυτα αντίθετο στο ενδεχόμενο να ψηφιστεί από τη Βουλή η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και με τις οποίες μίλησε «Το Βήμα», ο κ. Αποστόλου φέρεται να έχει ήδη επικοινωνήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να τους εξηγήσει ότι η επιβολή φόρου στο κρασί θα έχει μικρά εισπρακτικά αποτελέσματα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024