Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη καμικάζι, ο ένας είχε περάσει από τη Λέρο

Ταυτοποιήθηκαν δύο ακόμη καμικάζι, ο ένας είχε περάσει από τη Λέρο

Δύο ακόμη δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου ταυτοποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική εισαγγελία τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, τον καμικάζι του Stade de France με το συριακό διαβατήριο, οποίος πέρασε από τη Λέρο τον Οκτώβριο. Ο δεύτερος καμικάζι, του Μπατακλάν, ήταν ο Σαμί Αμιμούρ, γεννημένος το 1987 στο Παρίσι και γνωστός στις Αρχές από το 2012.

Δύο ακόμη δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου ταυτοποιήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η γαλλική εισαγγελία τη Δευτέρα. Πρόκειται για τον Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, τον καμικάζι του Stade de France με το συριακό διαβατήριο, οποίος εισήλθε στην Σερβία στις 7 Οκτωβρίου μαζί με άλλους πρόσφυγες αφού πρώτα πέρασε από την Λέρο. Ο δεύτερος καμικάζι, του Μπατακλάν, ήταν ο Σαμί Αμιμούρ, γεννημένος το 1987 στο Παρίσι και γνωστός στις Αρχές από το 2012.

Σύμφωνα με το διαβατήριο που βρέθηκε στο Stade de France, ο Αχμάντ αλ Μοχάμαντ γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1990 στην Ιντλίμπ της Συρίας. Αν και σε αυτό το στάδιο, όπως επανέλαβε η γαλλική εισαγγελία, δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του διαβατηρίου, σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο βάσει των δακτυλικών αποτυπωμάτων ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον βομβιστή του Παρισιού και τον άνδρα ο οποίος πέρασε από τους ελληνικούς ελέγχους τον Οκτώβριο.

Ο δεύτερος δράστης, ο Σαμί Αμιμούρ, γεννήθηκε στο Παρίσι, στις 15 Οκτωβρίου του 1987. Στις γαλλικές Αρχές ήταν ήδη γνωστός από τον Οκτώβριο του 2012, καθώς είχε τεθεί υπό δικαστική εποπτεία για διασυνδέσεις με κυκλώματα τρομοκρατίας. Έναν χρόνο αργότερα, το φθινόπωρο του 2013, παραβίασε τη δικαστική εποπτεία και εκδόθηκε εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Η οικογένειά του ζει στο Μπομπινί, στο Βόρειο Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί έφοδος της γαλλικής Αστυνομίας. Τρία πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος βρίσκονται υπό κράτηση.

Γάλλος αξιωματούχος ταυτοποίησε επίσης, όπως μεταδίδει το Associated Press, τον εγκέφαλο των τρομοκρατικών επιθέσεων. Πρόκειται για τον Βέλγο Αμντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος εκτιμάται ότι βρίσκεται στη Συρία.

Γνωστός εξτρεμιστής, ο Αμπαούντ φέρεται ότι ήταν επίσης γνωστός στις Αρχές από τη δράση του μαζί με τον Ιμπραϊμ Αμπντεσλάμ, τον καμικάζι του καφέ Comptoir Voltaire. Τόσο το Associated Press όσο και η Liberation μεταδίδουν ότι ο Αμπαούντ είχε σχέση με την επίθεση στην αμαξοστοιχία Thalys, τον περασμένο Αύγουστο.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τους δράστες

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου του 1989, είναι ο ύποπτος που αναζητούν οι γαλλικές Αρχές, καθώς θεωρείται πως συμμετείχε στις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Ο 26χρονος Αμπντεσλάμ πιστεύεται ότι είναι εκείνος που νοίκιασε το μαύρο Polo, το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης στο Μπατακλάν, σύμφωνα με το Associated Press.
Η γαλλική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του στην οποία περιγράφει τα χαρακτηριστικά του – καστανά μάτια, ύψος 1,75 μ. – και τον χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο Αμπντεσλάμ γεννήθηκε και έζησε στο Βέλγιο, αν και η γαλλική Αστυνομία τον περιγράφει ως γάλλο υπήκοο. Ώρες μετά την επίθεση, η γαλλική Αστυνομία τον σταμάτησε με δύο ακόμη άνδρες κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Τους άφησαν ωστόσο να συνεχίσουν τον δρόμο τους, καθώς μέχρι εκείνη την ώρα τα ονόματά τους δεν ήταν στη λίστα των καταζητούμενων.

Οι καμικάζι του Μπατακλάν

Ο Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάι ήταν ο πρώτος καμικάζι τον οποίο κατονόμασαν οι γαλλικές Αρχές. Ο 29χρονος Μοστεφάι είχε αλγερινές ρίζες και μεγάλωσε στα νότια προάστια του Παρισιού. Είχε ποινικό μητρώο για μικρότερα αδικήματα. Ταυτοποιήθηκε από δακτυλικά αποτυπώματα τα οποία ελήφθησαν πάνω σε ένα κομμένο δάχτυλο, το οποίο βρέθηκε στον συναυλιακό χώρο Μπατακλάν.

Οι γαλλικές Αρχές άρχισαν να τον παρακολουθούν το 2010, οπότε άρχισε να περνάει αρκετό χώρο σε τζαμί και να συνδέεται με εξτρεμιστές. Έχασαν ωστόσο τα ίχνη του το 2013, όταν πιθανότατα μετέβη πλέον στη Συρία. Ο αδελφός του υποστηρίζει ότι δεν είχαν επαφή για χρόνια. Εξακολουθεί ωστόσο να ανακρίνεται από τη γαλλική Αστυνομία.

Τούρκος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε τη Δευτέρα ότι είχε ενημερώσει δύο φορές τις γαλλικές Αρχές για τον Μοστεφάι, τον Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιούνιο του 2015. Η Τουρκία, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος στο Reuters, έλαβε αίτημα πληροφοριών για τον Μοστεφάι μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής. Ο 29χρονος πέρασε τα τουρκικά σύνορα το 2013, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι έχει φύγει από την Τουρκία.

Οι καμικάζι του Stade de France

Εκτός από τον Αχμάντ αλ Μοχάμαντ, τον 25χρονο άνδρα με το συριακό διαβατήριο που είχε περάσει από τη Λέρο τον Οκτώβριο, στην επίθεση στο Stade de France συμμετείχε ένας ακόμη άνδρας, ονόματι Μπιλάλ Χαντφί σύμφωνα με την Washington Post, ο οποίος επίσης ζούσε στο Βέλγιο. Η εθνικότητά του παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής.

Ο καμικάζι του καφέ Comptoir Voltaire

Ο Ιμπραΐμ Αμντεσλάμ, ο αδελφός του καταζητούμενου Σαλάχ, θεωρείται ότι είναι εκείνος ο οποίος νοίκιασε το Seat, με το οποίο οι δράστες έκαναν τη δολοφονική περιοδεία στα μπαρ του 10ου και του 11ου διαμερίσματος του Παρισιού. Ο 31 ετών Ιμπραΐμ ήταν γάλλος υπήκοος και ζούσε στο Βέλγιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024