Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H ακυβέρνητη Πορτογαλία κρέμεται από τα χείλη του προέδρου

H ακυβέρνητη Πορτογαλία κρέμεται από τα χείλη του προέδρου

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κοέλιου έπεσε στη Λισαβώνα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά εντολή διακυβέρνησης με την στήριξη -ανοικτό ακόμη υπό ποια μορφή- των υπόλοιπων κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου, αλλά ολόκληρη η χώρα περιμένει τι θα κάνει ο πρόεδρος. Ο Σίλβα ξεκινά τις δύσκολες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και ακόμη δεν έχει δείξει αν θα καλέσει τους Σοσιαλιστές ή αν θα κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στην κυβέρνηση μέχρι να μπορέσουν, σε οκτώ μήνες, να στηθούν κάλπες.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κοέλιου έπεσε στη Λισαβώνα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητά εντολή διακυβέρνησης με την στήριξη -ανοικτό ακόμη υπό ποια μορφή- των υπόλοιπων κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου, αλλά ολόκληρη η χώρα περιμένει τι θα κάνει ο πρόεδρος.

Ο Σίλβα ξεκινά τις δύσκολες επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και ακόμη δεν έχει δείξει αν θα καλέσει τους Σοσιαλιστές ή αν θα κρατήσει τον Κοέλιου υπηρεσιακά στην κυβέρνηση μέχρι να μπορέσουν, σε οκτώ μήνες, να στηθούν κάλπες.

Ο πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί το απόγευμα της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο για να επιδώσει και επίσημα στον Καβάκο Σίλβα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της Τρίτης.

Στη συνέχεια, όπως ήταν εδώ και ημέρες προγραμματισμένο, ο πορτογάλος πρόεδρος θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Οι δυσκολότερες συναντήσεις θα ξεκινήσουν στη συνέχεια.

Όπως αναφέρουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος ακόμη δεν έχει ακόμη πάρει -ή τουλάχιστον, δεν έχει δώσει ενδείξεις- οριστική απόφαση για το μέλλον της χώρας.

Ο συνηθισμένος δρόμος των πρόωρων εκλογών αμέσως δεν είναι διαθέσιμος: Τον Ιανουάριο, θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, οπότε συνταγματικά απαγορεύεται ο νυν πρόεδρος να διαλύσει τη Βουλή.

Εάν ο Σίλβα επιμείνει στην θέση του εναντίον συγκυβέρνησης του αριστερού στρατοπέδου, θα μπορούσε να κρατήσει υπηρεσιακά στη θέση της την κυβέρνηση του Κοέλιου μέχρι να γίνουν νέες εκλογές -τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, η Λισαβώνα θα βρισκόταν μετέωρη και αυτό είναι, θεωρητικά, και το όπλο του Σίλβα για να εκβιάσει συνεργασία των δύο μεγάλων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024