Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκάθαρο μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων έστειλε από τη Χίο ο Πρόεδρος

Ξεκάθαρο μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων έστειλε από τη Χίο ο Πρόεδρος

Γεμάτη με ιδιαίτερους συμβολισμούς η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στη Χίο. Από τις αναφορές του στην «τουρκική βαρβαρότητα», στο παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1917-1922, μέχρι την ξενάγησή του στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης, ο Πρόεδρος ττοποθετήθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, περί όλων των θεμάτων που συζητούνται στην ελληνική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα.

Γεμάτη με ιδιαίτερους συμβολισμούς η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Χίο. Από τις αναφορές του στην «τουρκική βαρβαρότητα», στο παρελθόν της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στις γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας στο διάστημα 1917-1922, μέχρι την ξενάγησή του στο -στεγαζόμενο σε ένα ανακαινισμένο μουσουλμανικό τέμενος- Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και στην ιδιαίτερη σημασία που έδωσε σε ένα αντίγραφο του έργου του Ντελακρουά για τη Σφαγή της Χίου, ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε, έμμεσα πλην σαφώς, περί όλων των θεμάτων που συζητούνται στην ελληνική πολιτική σκηνή το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στο νησί για τις εκδηλώσεις της 103ης επετείου από την Ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα για την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανό στη συνείδηση των πολιτών το μαρτύριο των Eλλήνων του Πόντου, αλλά και των Eλλήνων της Μ.Ασίας.

Εμμέσως πλην σαφώς, τοποθετήθηκε και στην πρόταση Ευρωπαίων ηγετών το
τελευταίο διάστημα για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. «Η
κυριαρχία της Ελλάδας είναι δεδομένη. Και η Ελλάδα κυριάρχως φυλάει τα
σύνορα της που είναι και σύνορα της Ευρώπης» είπε ο Πρόεδρος της
Δημοκρατίας στην αντιφώνηση του προς τον δήμαρχο Χίου Μανόλη Βουρνού,
που του απένειμε την περγαμηνή σύμφωνα με την οποία ανακηρύχθηκε σε
επίτιμο δημότη της Χίου.

Μετά το πέρας της στρατιωτικής και μαθητικής παρέλασης, αναφέρθηκε στη μακραίωνη συμβολή της Χίου και των χιωτών στη διαμόρφωση της ιστορίας των Ελλήνων.

Κύριο σημείο αυτής της συμβολής, κατά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν «ο ποταμός αίματος της σφαγής της Χίου δείγμα γραφής δυστυχώς της τουρκικής βαρβαρότητας».

Αργότερα, κατά την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη της Χίου, ο Πρόεδρος έστειλε σαφέστατο μήνυμα για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων:

«Η Χίος, με τους ‘κρουνούς’ του ιερού αίματος των μαρτύρων κατοίκων της κατά την βάρβαρη Σφαγή της 30ής Μαρτίου 1822 από τους Τούρκους, πότισε το δένδρο της Ελευθερίας, η οποία υπήρξε το επιστέγασμα της Εθνεγερσίας του 1821.

» Και ήταν η Σφαγή αυτή που συγκλόνισε την Ευρώπη και σμίλεψε την φιλελληνική της συνείδηση, μεσα από εμβληματικά δείγματα πνεύματος και τέχνης, όπως είναι το ποίημα του Ουγκώ Το Ελληνόπαιδο και ο πίνακας του Ντελακρουά Η Σφαγή της Χίου.

» Στις 11 Ιουνίου 1822 ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης έκαψε, στο λιμάνι της Χίου, την τουρκική ναυαρχίδα, απαντώντας με όρους ηρωικού συμβολισμού για την Σφαγή. Δυστυχώς, η Σφαγή της Χίου ήταν απλώς ο προάγγελος της τουρκικής θηριωδίας.

» Η οποία, στην συνέχεια, γιγαντώθηκε κατά του Ελληνικού Έθνους με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

» Τη μνήμη αυτή του μαρτυρίου των προγόνων μας την κρατούμε άσβεστη στην ιστορική μας συνείδηση ως εθνικό χρέος.

» Και την υπενθυμίζουμε στο διηνεκές προς την γείτονα Τουρκία όχι για λόγους εκδίκησης –που, άλλωστε, είναι αίσθημα άγνωστο στον πολιτισμό των Ελλήνων- αλλά για να την ωθήσουμε να αντιληφθεί, ιδίως υπό την σημερινή κρίσιμη συγκυρία του προσφυγικού δράματος που αφορά πρωτίστως τον Άνθρωπο και την αξία του, ότι η ειρηνική συνύπαρξη και ο αλληλοσεβασμός, με βάση του κανόνες του συνόλου του διεθνούς δικαίου, θα αποτελούσε κι ένα είδος έμπρακτης συγγνώμης καθώς και ανάληψης των ευθυνών της έναντι της Ελλάδας και της Ιστορίας της.»

Προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, ο κ. Παυλόπουλος επισκέθηκε στρατιωτικό φυλάκιο του νησιού.

Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν αναφέρει στο μήνυμά του προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του στο φυλάκιο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024