Χιλιάδες αντιδιαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Δρέσδης και του Μονάχου το βράδυ της Δευτέρας εναντίον των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει το ξενοφοβικό Pegida στην «ευαίσθητη» νύχτα την μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων. Η συγκέντρωση του Pegida έγινε παρά τις προσπάθειες για δικαστική απαγόρευσή της λόγω της επετείου. Παράλληλα, το ευρωσκεπτικιστικό AfD -το οποίο έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται σε «πολιτικό βραχίονα» του ξενοφοβικού κινήματος- εμφανίζεται να αγγίζει ακόμη και το 10% σε δημοσκόπηση.

Χιλιάδες αντιδιαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Δρέσδης και του Μονάχου το βράδυ της Δευτέρας εναντίον των κινητοποιήσεων που είχε εξαγγείλει το ξενοφοβικό Pegida στην «ευαίσθητη» νύχτα την μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων. Η συγκέντρωση του Pegida έγινε παρά τις προσπάθειες για δικαστική απαγόρευσή της λόγω της επετείου.

Παράλληλα, το ευρωσκεπτικιστικό AfD -το οποίο έχει αρχίσει να μετασχηματίζεται σε «πολιτικό βραχίονα» του ξενοφοβικού κινήματος- εμφανίζεται να αγγίζει ακόμη και το 10% σε δημοσκόπηση.

Το ξενοφοβικό κίνημα «εναντίον της ισλαμοποίησης της Δύσης» είχε αποφασίσει να προχωρήσει κανονικά, όπως κάθε Δευτέρα, στις συγκεντρώσεις του στη Δρέσδη. Η συγκυρία ήταν ευαίσθητη επειδή η 9η Νοεμβρίου, εκτός από την Πτώση του Τείχους, είναι και η επέτειος του πογκρόμ εναντίον των Εβραίων τη νύχτα 9ης προς 10η το 1938.

Ως εκ τούτου, στη Δρέσδη και στο Μόναχο υποβλήθηκε αίτημα στις δικαστικές αρχές για απαγόρευση των συγκεντρώσεων καθώς συνιστούσαν «πρόκληση λόγω της συγκυρίας». Ωστόσο, και στις δύο περιπτώσεις κρίθηκε ότι η διενέργεια συγκέντρωσης δεν μπορούσε να απαγορευτεί μόνο λόγω ημερομηνίας.

Έτσι, στη Δρέσδη οι αντιτιθέμενοι προχώρησαν σε αντιδιαδήλωση εναντίον της Pegida. Η κινητοποίηση εναντίον του κινήματος έφτασε μεταξύ των 4.000 και 6.000 ατόμων. Ανάλογου μεγέθους ήταν και η συγκέντρωση της Pegida -έστω κι αν ήταν αρκετά μικρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο δε Μόναχο εμφανίστηκαν περίπου 3.000 διαδηλωτές εναντίον του ξενοφοβικού κινήματος. Αντιθέτως, για την συγκέντρωση του ίδιου του Pegida εμφανίστηκαν περίπου 100 άτομα τα οποία και γρήγορα διαλύθηκαν.

Παρών στην αντιδιαδήλωση ήταν ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ, που είπε: «Η στρατηγική της Pegida να διαδηλώνει συνειδητιά σε ευαίσθητα σημεία είναι μία απίστευτα διεστραμμένη μορφή πρόκλησης».

«Θα αντισταθούμε με όλη μας τη δύναμη στο κήρυγμα μίσους […] ώστε να καταλάβουν ότι δεν θα βρουν χώρο με τα ρατσιστικά, ακροδεξιά, αντισημιτικά κηρύγματά τους και την υποδαύλιση, ή πολύ περισσότερο να γίνουν «ακραίοι του σαλονιού»» είπε ο Ντίτερ.

Πρώτη φορά δημοσκόπηση δείχνει το AfD στο 10%

Όλα τα κόμματα έχουν βάλει σε πολιτική καραντίνα το Pegida, συμφωνώντας ότι είναι απόπειρα μεταφύτευσης ακραίων απόψεων στο κοινωνικό κέντρο. Εξαίρεση όμως είναι μόνο το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει προσεταιριστεί το ξενοφοβικό κίνημα.

Το AfD, που έμεινε οριακά εκτός Βουλής στις τελευταίες εκλογές, είχε εμφανιστεί αρχικά ως το πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στη Γερμανία στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και είχε σχηματιστεί πάνω στην αντίθεση για τα πακέτα προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα (και κυρίως στην αντίθεση απέναντι στην Ελλάδα).

Με την υποχώρηση της ρητορικής απέναντι στους «υπερχρεωμένους του Νότου», το AfD έχει προσεταιριστεί πλέον την ξενοφοβική ρητορική που βρίσκει έκφραση στις διαδηλώσεις του Pegida και έχει πλέον καταλήξει ουσιαστικά «αδελφός σχηματισμός».

Στην τελευταία δημοσκόπηση του Insa, γνώση της οποίας επικαλείται την Τρίτη η εφημερίδα Bild, το AfD εμφανίζεται για πρώτη φορά να πιάνει το 10%, ενισχυόμενο κατά δύο μονάδες.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) χάνουν μιάμιση μονάδα στο 34%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μισή στο 24%, η Αριστερά (Linke) κερδίζει μία στο 11% και οι Πράσινοι μένουν στο 10%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr