ΕΕ: Υπό μελέτη η δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων στα Βαλκάνια
Το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων καταγραφής προσφύφων σε βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ εξετάζει η Ένωση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας «hot spots» σε βαλκανικές χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ εξετάζει η Ένωση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters σημειώνουν ότι η πρόταση για τη δημιουργία τέτοιων κέντρων ταυτοποίησης προκύπτει, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων θα αποκλειστεί στα Βαλκανία με δεδομένο ότι χώρες υποδοχής όπως η Γερμανία και η Σουηδία έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους.
Τα κέντρα αυτά ως γνωστόν έχουν ως αποστολή να εξετάζουν τα αιτήματα των προσφύγων και αποφαίνονται για το ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι πρέπει να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, δήλωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά κινείται στα επίπεδα των 5.000 ατόμων, κατάσταση που ξεπερνά τις δυνατότητες της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης, αλλά το σκεπτικό είναι να υπάρξει περισσότερη στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες που προσεγγίζουν τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης μέσω των Βαλκανίων.
Διαβάστε επίσης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Εταιρική Εκδήλωση της Servier Hellas: “Moved By You: From Innovation to Care”
- Η «μυστική» τράπεζα του Τζέφρι Έπσταϊν: Τα εκατομμύρια που διακινήθηκαν πριν και μετά τον θάνατό του
- Η Meta λανσάρει νέο εργαλείο δημιουργίας εικόνων, θα το ενσωματώσει σε Facebook και Instagram
- Ανοίγει ο δρόμος Ροβιές – Ήλια την Παρασκευή 10 Ιουλίου
- Μεταπολίτευση: μια διανοητική περιπέτεια
- Αμετανόητη η γερουσιαστής της Παραγουάης: «Ο Εμπαπέ δεν ξέρει καν πού πέφτει η χώρα μου, ας βρει δικηγόρο»
- Αθώωση λόγω αμφιβολιών ζητά ο εισαγγελέας για τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για βιασμό στο ΑΤ Ομονοίας
- Δήμος Τανάγρας: Νέο κλειστό γήπεδο μπάσκετ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442