Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη επίσκεψη κουβανού ηγέτη στο Μεξικό από το 1960

Πρώτη επίσκεψη κουβανού ηγέτη στο Μεξικό από το 1960

Το Μεξικό είναι μια χώρα που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με την υπόθεση της Κούβας. Τη χώρα αυτή λοιπόν επισκέπτεται ο Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη κουβανού ηγέτη από το 1960. Στην ατζέντα των επαφών του Ραούλ Κάστρο με τον μεξικανό πρόεδρο Πένια Νιέτο είναι η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

Το Μεξικό είναι μια χώρα που έχει συνδεθεί όσο καμία άλλη με την υπόθεση της Κούβας. Τη χώρα αυτή λοιπόν επισκέπτεται ο Ραούλ Κάστρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη κουβανού ηγέτη από το 1960. Στην ατζέντα των επαφών του Ραούλ Κάστρο με τον πρόεδρο Πένια Νιέτο και η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Μεξικού, Πένια Νιέτο, έχει δώσει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη, δεδομένου ότι την προηγούμενη δεκαετία, οι διμερείς σχέσεις είχαν παγώσει.

Ο κύριος λόγος ήταν ασφαλώς πολιτικός. Στην προεδρία του Μεξικού βρίσκονταν οι Βισέντε Φοξ (2000-2006) και Φελίπε Καλντερόν (2006-2012) δύο στελέχη του δεξιού κόμματος PAN, που προτίμησαν να δώσουν έμφαση στην ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη του Κάστρο είναι γεμάτη συμβολισμούς. Ο πλέον ισχυρός έχει να κάνει με το περιστατικό που σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία της Κούβας.

Ήταν τη νύχτα της 26ης Ιουνίου 1956, όταν η μυστική αστυνομία της μεξικανικής πρωτεύουσας εντόπιζε και περνούσε χειροπέδες σε έναν νεαρό άνδρα με το όνομα Φιδέλ Αλεχάνδρο Κάστρο.

Μαζί με εκείνον τον νεαρό βρισκόταν ο αδελφός του Ραούλ. Τότε είχε γραφτεί ότι εξαρθρώθηκε «ο κουβανικός πυρήνας» που συνωμοτούσε για την ανατροπή της κυβέρνησης της Κούβας.

Λίγες ώρες αργότερα έπεφταν στα χέρια της Αστυνομίας δεκάδες ακόμα κουβανοί, αλλά και ένας εξίσου νεαρός αργεντινός γιατρός με το όνομα Ερνέστο Γκεβάρα.

Όλοι έμειναν για αρκετό διάστημα στη φυλακή, μέχρι τελικά να αποφασιστεί η αποφυλάκισή τους.

Είχαν μια επανάσταση να κάνουν με «όχημα» ένα μεταχειρισμένο κότερο με το όνομα «Granma»…

Σχεδόν 60 χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα, ο Ραούλ Κάστρο, επιστρέφει στο Μεξικό ως πρόεδρος της Κούβας, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.

Η Κούβα, μετά την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αναζητά ακόμα περισσότερες συμμαχίες, ιδίως στον οικονομικό τομέα.

Όπως αναφέρουν ισπανικά ΜΜΕ, το 2013 οι εξαγωγές του Μεξικού στην Κούβα έφτασαν τα 372 εκατ.δολάρια, ποσό πολύ μικρό για τις δυνατότητες του Μεξικού. Άλλωστε δεκάδες είναι οι μεξικανοί επιχειρηματίες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις.

Αλά και για την Κούβα, που βρίσκεται μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της μεγάλης χώρας της Κεντρικής Αμερικής, η συνεργασία μπορεί να γίνει στενότερη.

Στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα νέο οικονομικό μοντέλο είναι προφανές ότι δεν φτάνει η συνεργασία με τη Βενεζουέλα (που έχει τα δικά της προβλήματα) ή την Κίνα.

Υπάρχει βέβαια και ένα «αγκάθι» στην όλη ιστορία. Σύμφωνα με την El Pais, το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες κουβανοί φτάνουν στο Μεξικό (από το Εκουαδόρ) με στόχο να διασχίσουν τη χώρα και να προσεγγίσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Οι Αρχές στο Μεξικό τούς εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για να φτάσουν τελικά στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, όμως το θέμα μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και τελικά να επηρεάσει και την προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταξύ Κούβας-ΗΠΑ.

Άλλωστε στις ΗΠΑ, οι ρεπουμπλικάνοι έχουν κατακρίνει την απόφαση Ομπάμα να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αβάνα με το σκεπτικό ότι στη χώρα δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και η μαζική παρουσία κουβανών στα σύνορα με τις ΗΠΑ θα ενισχύσει τα επιχειρήματά τους.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024