Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία και ΗΠΑ «βλέπουν» βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο

Βρετανία και ΗΠΑ «βλέπουν» βόμβα στο ρωσικό αεροπλάνο

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 224 άτομα. Μάλιστα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «βλέπουν» εμπλοκή του Ισλαμικού Κράτους ή οργάνωσης που συνεργάζεται με αυτό. Πηγές κοντά στην έρευνα εξετάζουν το ενδεχόμενο «παρείσφρησης αντικειμένου» στο αεροσκάφος, την ώρα που ένα από τα μαύρα κουτιά έχει μερικώς καταστραφεί και θα χρειαστεί χρόνος για την ανάκτηση των δεδομένων του.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στο ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Σινά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 224 άτομα. Πηγές κοντά στην έρευνα εξετάζουν το ενδεχόμενο «παρείσφρησης αντικειμένου» στο αεροσκάφος, την ώρα που ένα από τα μαύρα κουτιά έχει μερικώς καταστραφεί και θα χρειαστεί χρόνος για την ανάκτηση των δεδομένων του.

Συγκεκριμένα, οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν απόψε από το Σαρμ ελ-Σέιχ στη Βρετανία, «πάγωσαν» με απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω ανησυχιών ότι «εκρηκτικός μηχανισμός» ευθύνεται για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από το τουριστικό θέρετρο θα καθυστερήσουν, καθώς «περισσότερες λεπτομέρειες ήρθαν στο φως».

Αργότερα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε -σύμφωνα με το CNN- ότι το ρωσικό αεροπλάνο συνετρίβη εξαιτίας βόμβας που είχε τοποθετήσει σε αυτό το Ισλαμικό Κράτος ή οργάνωση που συνεργάζεται με αυτό.

«Υπάρχει μία σαφής αίσθηση ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στον χώρο των αποσκευών ή κάπου στο αεροπλάνο» ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN. Ωστόσο, η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καταλήξει σε επίσημα συμπεράσματα σε σχέση με την τραγωδία.

Νωρίτερα, πηγή κοντά στην έρευνα είπε στο Reuters ότι φαίνεται πως η συντριβή προήλθε από κάποιο είδος έκρηξης. Ωστόσο, η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό εάν επρόκειτο για έκρηξη που συνδέεται με διαρροή καυσίμου ή με βόμβα.

«Πιστεύεται ότι επρόκειτο για κάποιου είδους έκρηξης, αλλά δεν είναι γνωστό τι είδους έκρηξη (ήταν). Εξετάζεται η άμμος στο σημείο της συντριβής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επρόκειτο για βόμβα» είπε η ίδια πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος ένα αντικείμενο που να προκάλεσε την έκρηξη.

«Υπάρχουν δύο εκδοχές που εξετάζονται: να είχε τοποθετηθεί κάτι μέσα (στο αεροπλάνο) και να υπήρχε μία τεχνική βλάβη. Αλλά το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε απλά να διαλυθεί στον αέρα -θα πρέπει να υπήρχε κάποια δράση. Δεν θεωρείται πιθανό να χρησιμοποιήθηκε ρουκέτα, καθώς δεν υπάρχουν σημάδια γι’ αυτό» τόνισε.

Την Τρίτη, οι ρωσικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας απέρριψαν ως βιαστική κάθε εκτίμηση για τα αίτια της πολύνεκρης συντριβής πάνω από το Σινά, όμως, ελλείψει στοιχείων, τα σενάρια κάθε είδους οργιάζουν.

Μάλιστα, ο αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «προπαγάνδα» τα περί κατάρριψης από τζιχαντιστές.

«Μερικώς κατεστραμμένο» ένα από τα μαύρα κουτιά

Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει να μελετούν τα μαύρα κουτιά της μοιραίας πτήσης KGL9268 που συνετρίβη στο Σινά, παρασύροντας στον θάνατο 224 άτομα.

Ερευνητές κατάφεραν να ανακτήσουν κάποια δεδομένα και να τα ταυτοποιήσουν, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αιγυπτιακές Αρχές, ο καταγραφέας ήχου εντός του πιλοτηρίου (cockpit voice recorder – CVR) έχει μερικώς καταστραφεί και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ανάκτηση των δεδομένων.

«Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο άλλο σχόλιο για το CVR. Η εξέταση τμημάτων του αεροπλάνου στο σημείο της συντριβής συνεχίζεται» σημείωσε το αιγυπτιακό υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες δεν πραγματοποιούν τακτικές πτήσεις ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Σινά.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει συμβουλεύσει τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν να πετούν πάνω από τη χερσόνησο του Σινά, επικαλούμενη πιθανό κίνδυνο που σχετίζεται με εξτρεμιστική δραστηριότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024