Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα τραγωδία στο Αιγαίο, δύο ναυάγια με τουλάχιστον 15 νεκρούς

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο, δύο ναυάγια με τουλάχιστον 15 νεκρούς

Χωρίς τέλος συνεχίζεται το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν το σκάφος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, στα 20 μέτρα από την ακτή. Δεύτερο ναυάγιο βορείως του Φαρμακονησίου με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Ευτυχής κατάληξη για 171 πρόσφυγες στη Ρόδο. Ουρές προσφύγων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Χωρίς τέλος συνεχίζεται το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν εξάμετρο πλαστικό σκάφος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, στα 20 μέτρα από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν.

Από τους νεκρούς οι πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα του σκάφους. Οι διασωθέντες είναι 15.

Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Στο σημείο βρέθηκε άμεσα σκάφος του Λιμενικού, ομάδες εθελοντών και δύτες. {{{ map }}}

Επίσης, δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε την Κυριακή στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βορείως του Φαρμακονησίου, χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν σημειώθηκε εντός των ελληνικών ή των τουρκικών υδάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί τέσσερις σοροί, ενώ τέσσερα άτομα διασώθηκαν. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο, αγνοείται η τύχη ακόμη 7 ατόμων.

Δύο από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από τη θάλασσα από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Όπως ανέφερε διασωθείς, τον οποίο εντόπισε να κολυμπάει σκάφος της Frontex, λέμβος με περίπου 15 άτομα βυθίστηκε περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρησή της από τα τουρκικά παράλια.

Έρευνες στην περιοχή διεξάγουν και οι δύο χώρες. Από την ελληνική πλευρά στο σημείο βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού, ενώ πετά και Super Puma.

Εν τω μεταξύ, έπειτα από μεγάλη επιχείρηση στη Ρόδο, 171 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο νησί.

Το σκάφος τους, που ήταν μεγάλο και σε καλή σχετικά κατάσταση, ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από τα «φονικά» βράχια στην πόλη της Ρόδου, στα οποία πριν από μερικούς μήνες είχε βυθιστεί άλλο σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Αυτή τη φορά, ευτυχώς η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.

Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο περιφερειακός λιμενάρχης Γιάννης Αργυρίου, που βρέθηκε στο σημείο από το πρώτο λεπτό, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία των εθελοντών, ιδιωτών με σκάφη τα οποία βοηθούν στην ασφαλή αποβίβαση.

Στο νοσοκομείο για προληπτικούς κυρίως λόγους μεταφέρθηκαν δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 ετών κι ένας 50χρονος.

Ουρές στα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Σε 3.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης το τελευταίο 12ωρο (από τις 6 το πρωί έως τις 18:00 την Κυριακή), σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Η ροή προσφύγων είναι συνεχιζόμενη και σε αναμονή βρίσκονται το βράδυ της Κυριακής περισσότεροι από 2.500 πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, με επιβάτες 1.737 πρόσφυγες κατέπλευσε αργά το απόγευμα της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο «Τέρα Τζετ», προερχόμενο από τη Μυτιλήνη.

Μαζί με τους 3.337 που αποβιβάστηκαν νωρίτερα από τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Νήσος Ρόδος», οι πρόσφυγες που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά την Κυριακή είναι συνολικά 5.074.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024