Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΟΥ: Φυματίωση και AIDS τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα

ΠΟΥ: Φυματίωση και AIDS τα πιο θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα

Η φυματίωση θεωρείται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η πιο θανατηφόρος λοιμώδης νόσος διεθνώς, μαζί με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Κάθε μία από τις δύο ασθένειες έγινε αιτία θανάτου 1,1 έως 1,2 εκατομμύριων ανθρώπων το 2014.

Η φυματίωση θεωρείται πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η πιο θανατηφόρος λοιμώδης νόσος διεθνώς, μαζί με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Κάθε μία από τις δύο ασθένειες έγινε αιτία θανάτου 1,1 έως 1,2 εκατομμύριων ανθρώπων το 2014.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ το 2014 καταγράφηκαν 1,5 εκατομμύρια θάνατοι από φυματίωση (890.000 άνδρες, 480.000 γυναίκες και 140.000 παιδιά), αλλά οι 400.000 καταγράφηκαν επισήμως ως θάνατοι από AIDS, επειδή αφορούσαν ασθενείς με τον ιό HIV. Συνολικά, το 2014 καταγράφηκαν 1,2 εκατομμύρια θάνατοι από AIDS.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει απαράδεκτα τα στοιχεία για τη φυματίωση, από τη στιγμή που η νόσος -αντίθετα με το AIDS- είναι θεραπεύσιμη, και θέτει ως στόχο τη μείωση των θανάτων κατά 90%, έως το 2030.

Για «αποκαρδιωτικά» στατιστικά στοιχεία έκαναν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα χάνει έδαφος στη μάχη κατά της φυματίωσης, καθώς η νόσος γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα.

Πάντως σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι, καθώς ο ρυθμός θανάτων από φυματίωση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990 και ο αριθμός νέων λοιμώξεων πέφτει με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% μετά το 2000. Επίσης εξίσου γρήγορα μειώνονται οι θάνατοι από AIDS λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Το 2014 αναφέρθηκαν 9,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης, αλλά μόνο τα 6 εκατομμύρια έγιναν επισήμως γνωστά στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Τα περισσότερα συνέβησαν στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν. Περίπου τρία στα 100 νέα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν ανησυχητική αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Αυξημένη συχνότητα του έρπη


Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ τα δύο τρίτα των ανθρώπων κάτω των 50 ετών, παγκοσμίως, έχουν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα (HSV-1). Σήμερα, πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τον HSV-1 και άλλα 417 εκατομμύρια άτομα, 17-50 ετών πάσχουν από έρπητα των γεννητικών οργάνων (HSV-2).

Ο ιός HSV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό HIV, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον απλό έρπη. Ωστόσο, ο ιός HSV-1 που συνήθως αφορά την στοματική κοιλότητα, εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα πλέον στα γεννητικά όργανα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού του απλού έρπη και εάν ένα εμβόλιο για την πρόληψη του HSV-2 μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για τον ιό HSV-1, αυτό θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024