Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιούνκερ: Δημοσιονομική «ευελιξία, αλλά με υπευθυνότητα» για το προσφυγικό

Γιούνκερ: Δημοσιονομική «ευελιξία, αλλά με υπευθυνότητα» για το προσφυγικό

Την στάση της Κομισιόν στην επιδίωξη κοινής λύσης για το προσφυγικό και την έκβαση της «μίνι Συνόδου» υπερασπίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χρηματοδότησης στην αντιμετώπιση της κρίσης. Κάλεσε σε «δημοσιονομική ευελιξία, μαζί με υπευθυνότητα» για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, λέγοντας πως αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την στάση της Κομισιόν στην επιδίωξη κοινής λύσης για το προσφυγικό και την έκβαση της «μίνι Συνόδου» υπερασπίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χρηματοδότησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Κάλεσε σε «δημοσιονομική ευελιξία, μαζί με υπευθυνότητα» για το κόστος που αναλαμβάνουν οι χώρες που επηρεάζονται περισσότερο, λέγοντας πως αυτό μπορεί να γίνει εντός των πλαισίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Επικεντρώνοντας τις αναφορές του στην Ευρωβουλή την Τρίτη αποκλειστικά στο προσφυγικό, ο Γιούνκερ ανέφερε πως η Κομισιόν καλεί «να εφαρμοστεί η ευελιξία» που προβλέπεται στο Σύμφωνο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, λέγοντας πως «βρισκόμαστε ενώπιον μίας έκτακτης κατάστασης».

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα εφαρμοστεί» υπογράμμισε, σημειώνοντας όμως ότι σε αυτό προβλέπονται περιθώρια ευελιξίας.

Θα εξεταστεί η επίπτωση της προσφυγικής κρίσης στα δημοσιονομικά κάθε χώρας, εξήγησε, χωρίς να διευκρινίζει για ποιες χώρες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα περιθώρια ευελιξίας.

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών μελών, ο Γιούνκερ ανέφερε πως βασικοί άξονες είναι η παροχή της άμεσης απαραίτητης βοήθειας στους πρόσφυγες με υποστήριξη των δομών υποδοχής, με παράλληλο συντονισμό και έλεγχο των ροών και σημασία στην καταγραφή των προσφύγων.

«Χωρίς καταγραφή, δεν υπάρχουν δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Γιούνκερ επανέλαβε εκ νέου πως για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται συνεννόηση με την Τουρκία, καλώντας να αξιοποιηθεί ως μοχλός το κίνητρο της συμφωνίας για τη βίζα.

Όσον αφορά τη «μίνι Σύνοδο» της Κυριακής μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών εκτός της Ένωσης που συνιστούν τον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, ανέφερε πως οι συζητήσεις ήταν δύσκολες, όμως επιδείχθηκε ενότητα.

«Για πρώτη φορά, οι χώρες των Βαλκανίων συναντήθηκαν για να συνομιλήσουν» είπε, χωρίς να κρύβει την ενόχλησή του για τη μέχρι τώρα έλλειψη συντονισμού: «Η μίνι Σύνοδος δεν θα έπρεπε να είχε συγκληθεί, αλλά είχε γίνει εθελοντικά και αυτό, επαναλαμβάνω, δείχνει πως πως η ΕΕ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024