Φρούτα και λαχανικά διατηρούν υγιή την καρδιά για χρόνια
Τα νεαρά άτομα που τρώνε περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν υγιέστερη καρδιά όταν μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Τα νεαρά άτομα που τρώνε περισσότερες από πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν υγιέστερη καρδιά όταν μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.
Επιστημονική ομάδα του Καρδιολογικού Ινστιτούτου της Μινεάπολις, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Μιεντέμα, χώρισε περισσότερους από 2.500 νεαρούς ενήλικες σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν.
Είκοσι χρόνια αργότερα, αξιολόγησαν τα ευρήματα των αξονικών τομογραφιών στις οποίες είχαν υποβάλλει τους συμμετέχοντες. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι εκείνοι που έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε νεαρή ηλικία, ήταν 26% λιγότερο πιθανό να έχουν αθηροσκλήρωση, συγκριτικά με όσους έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες. Η αθηροσκλήρωση είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, έτρωγαν σχεδόν εννέα μερίδες την ημέρα, ενώ οι άνδρες περισσότερες από επτά.
Αντιθέτως, οι γυναίκες με την ελάχιστη κατανάλωση, έτρωγαν κατά μέσο όρο τρεις μερίδες ημερησίως και οι άνδρες περίπου δυόμισι.
Πάντως και παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ αυξημένης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και λιγότερων καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά τη μέση ηλικία.
Ωστόσο, η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι αν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ξεκινά από μικρή ηλικία μπορεί να προστατεύει την καρδιά για πολλά χρόνια μετέπειτα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ο τουρισμός σε Ελλάδα και Μεσόγειο μετρά το κόστος του πολέμου στο Ιράν – Οι Ευρωπαίοι αλλάζουν πορεία
- Super League: Η βαθμολογία μετά τους αγώνες σε Κρήτη, Σέρρες και Λάρισα (pic)
- Είναι ο Ντόου… man of the match – Ο Αρτέτα εμπιστεύτηκε το πουλέν του και δικαιώθηκε
- Οι πιο καλοπληρωμένοι ηθοποιοί του Xόλιγουντ για το 2025
- Γιατί θέλουν να ξεριζώσουν την πικροδάφνη από τα σχολεία;
- «Συμπεριφορές και κρατική αναλγησία οδήγησαν τη σύντροφό μου στο θάνατο» – Νέες αποκαλύψεις για την 57χρονη καθηγήτρια
- Λίβανος: Η κατάπαυση του πυρός περνά από την αναγνώριση του Ισραήλ από την Βηρυτό σύμφωνα με σχέδιο της Γαλλίας
- Νάπολι – Λέτσε: Η αρχική ανησυχία για Μπαντά και τα ευχάριστα για τον 25χρονο εξτρέμ (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 14.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/clay-leconey-LdyTTsIppB8-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442