Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε εκκρεμότητα η δόση των 2 δισ. ευρώ λόγω των ανοιχτών θεμάτων

Σε εκκρεμότητα η δόση των 2 δισ. ευρώ λόγω των ανοιχτών θεμάτων

Δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα -των κόκκινων δανείων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση- και δεκάδες μικρότερα άφησε η τριήμερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές την περασμένη εβδομάδα. Με τα 49 προαπαιτούμενα να μην έχουν ικανοποιηθεί, η (πρώτη) δόση των 2 δισ. ευρώ παραμένει σε εκκρεμότητα.

Δύο μεγάλα ανοιχτά μέτωπα -των κόκκινων δανείων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση-και δεκάδες μικρότερα άφησε η τριήμερη διαπραγμάτευση με τους δανειστές την περασμένη εβδομάδα.

Ετσι, συντηρείται η αβεβαιότητα για γονείς με παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση και η αγωνία των δανειοληπτών για τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης τους κατοικίας.

Παράλληλα μένει σε εκκρεμότητα η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αφού δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί τα 49 προαπαιτούμενα.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η τρόικα δεν συμφώνησε στην πρόταση της κυβέρνησης για μηδενικό συντελεστή στα νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια και 13% στα σχολεία. Οι δανειστές υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιημένοι συντελεστές και επομένως είτε θα είναι μηδενικοί -και θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα-είτε να ενταχθούν όλοι στο 23%.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή έληξε και η παράταση που είχε δοθεί για την υποχρέωση υπαγωγής στον συντελεστή 23% των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Ετσι, τυπικά από σήμερα θα έπρεπε να ισχύει ο νέος συντελεστής. Σύμφωνα ωστόσο με υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δοθεί νέα παράταση, μέχρις ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, κυβέρνηση και δανειστές ήρθαν σε σύγκρουση προτείνοντας διαφορετικά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, οι δανειστές υποστηρίζουν ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ένα όριο προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας. Αυτό πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, προσαρμοσμένο με βάση το εισόδημα σε όρους αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων. Οπως λένε, δεν μπορεί το όριο αυτό να είναι υψηλότερο στην Ελλάδα.

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για να έχουν οι έλληνες δανειολήπτες υψηλότερο επίπεδο προστασίας από το ισχύον στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Στη βάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες μέρες προκειμένου να βρεθεί λύση. Όπως είναι γνωστό, η ελληνική πλευρά προτείνει προστασία πρώτης κατοικίας για αντικειμενική αξία έως 325.000 ευρώ, εισόδημα δανειολήπτη μέχρι 35.000 ευρώ και συνολική οφειλή του ώς 200.000 ευρώ. Οι δανειστές προτείνουν τα εξής όρια: αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας τα 120.000 ευρώ, εισόδημα δανειολήπτη τα 24.000 ευρώ (για ζευγάρι με τρία παιδιά) και συνολική οφειλή τα 120.000 ευρώ.

Οι εκκρεμότητες αυτές οδηγούν σε καθυστέρηση την έναρξη της αξιολόγησης του Μνημονίου, κάτι που εγείρει ανησυχίες για την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώς το τέλος του χρόνου, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να κουρευτούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των στρες τεστ των τραπεζών και κανονικά πρέπει να αρχίσει αμέσως η ανακεφαλαιοποίησή τους, με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Μετά την 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή Οδηγία που προβλέπει κούρεμα για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ζήτησε να αποσυνδεθεί η αξιολόγηση του Μνημονίου από την ανακεφαλαιοποίηση και η τελευταία να ολοκληρωθεί ώς τις 15 Νοεμβρίου. Ωστόσο, την τελική απόφαση θα πάρει το Eurogroup και η Γερμανία φαίνεται πως υποστηρίζει να μη δοθούν τα λεφτά αν δεν τελειώσει η αξιολόγηση, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Αθήνα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Μια συμβιβαστική λύση που προτείνεται από τραπεζικές πηγές είναι να συνδεθεί η ανακεφαλαιοποίηση μόνο με τα προαπαιτούμενα του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ειρήνη Χρυσολωρά

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024