Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρβαρα τα παιδιά των γυναικών που παίρνουν πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη

Υπέρβαρα τα παιδιά των γυναικών που παίρνουν πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη ενδεχομένως να αυξάνουν και τον κίνδυνο του παιδιού τους να εξελιχθεί σε υπέρβαρο ή παχύσαρκο έφηβο, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι γυναίκες που παίρνουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη ενδεχομένως να αυξάνουν και τον κίνδυνο του παιδιού τους να εξελιχθεί σε υπέρβαρο ή παχύσαρκο έφηβο, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το περιττό βάρος της μητέρας κατά την κύηση μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές που κάνουν το παιδί πιο επιρρεπές στην παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά. Η αύξηση του βάρους της μητέρας μετά τον τοκετό και η επίδρασή του στο παιδικό σωματικό βάρος αντανακλούν την επίδραση του τρόπου ζωής της οικογένειας συνολικά.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περισσότερα από 3.300 παιδιά στην Ολλανδία και τις μητέρες τους. Όσα είχαν γεννηθεί από μητέρες το βάρος των οποίων κατά την κύηση ήταν «περιττό» είχαν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα στην εφηβεία. Ομοίως, τα παιδιά των οποίων οι μητέρες πήραν πολλά κιλά το διάστημα μετά τον τοκετό είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα και τα ίδια.

Επίσης, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες οι οποίες πήραν πολλά κιλά τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την εγκυμοσύνη είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν υπέρβαρα σε ηλικία 14 ετών, συγκριτικά με παιδιά που είχαν μαμάδες με φυσιολογικό βάρος.

Σχολιάζοντας τη μελέτη ο Δρ Ντέιβιντ Κατζ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πανεπιστημίου Γέιλ, σημειώνει ότι «η μήτρα είναι το πρώτο περιβάλλον για τον άνθρωπο και η μητέρα η πρώτη κοινωνική επιρροή. Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία των δύο αυτών παραγόντων και επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ περιττού βάρους κατά την κύηση και της πιθανότητας παχυσαρκίας στον απόγονο».

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την επιμόρφωση των γυναικών, πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, σχετικά με τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής, με έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, την σωματική άσκηση και τον έλεγχο του βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιττό βάρος κατά την κύηση έχει διαπιστωθεί ότι έχει άμεση επίπτωση τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο, ειδικά στη φάση του τοκετού. Συγκεκριμένα εκθέτει το νεογνό σε υψηλά επίπεδα σακχάρου και προκαλεί την υπερέκκριση ινσουλίνης σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ινσουλίνης μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του νεογνού κατά την μετάβασή του από την μήτρα στην μετά τον τοκετό ζωή του.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024