Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΦΠΑ τριών ταχυτήτων το νέο σχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

ΦΠΑ τριών ταχυτήτων το νέο σχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για ιδιωτικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), είναι το μοντέλο στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ. Δεν ξεκαθαρίστηκε πάντως ακόμη ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν, ώστε η πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς.

Μηδενικός ΦΠΑ για νηπιαγωγεία, προνήπια και παιδικούς σταθμούς, ΦΠΑ 6% για ΙΕΚ, φροντιστήρια σχολές χορού κλπ και ΦΠΑ 13% για ιδιωτικά σχολεία (δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο), είναι το μοντέλο στο οποίο καταλήγει η κυβέρνηση για το επίμαχο θέμα που έχει ανακύψει για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτό προέκυψε από την διευρυμένη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) υπό τον πρωθυπουργό.

Δεν ξεκαθαρίστηκε ωστόσο -τουλάχιστον ακόμη- ποια είναι τα ισοδύναμα μέτρα, που θα εφαρμοστούν, ώστε αυτή η κυβερνητική πρόταση να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς. Με την επιλογή της εφαρμογής τριών ταχυτήτων ΦΠΑ, το ύψος των ισοδύναμων μέτρων που πρέπει να βρεθούν περιορίζεται στα περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού για τις αποφάσεις της σύσκεψης σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ στα ιδιωτικά, αναφέρεται ότι: «αποφασίστηκε η απόσυρση του μέτρου για συνολική επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα ισοδύναμα, τα οποία θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας».

Για πολύ καλή εξέλιξη στο θέμα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προϊδέασε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, εξερχόμενος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν θέλω να προτρέξω, υπάρχει πολύ καλή εξέλιξη», δήλωσε.

Το σχέδιο που προωθείται:

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, το καθεστώς του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση αποφασίστηκε να τροποποιηθεί ως εξής:

  • Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. «Στους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, όπου οι θέσεις στα αντίστοιχα δημόσια είναι περιορισμένες, δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ. (0%)».
  • Επιβολή μειωμένου ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια, ΙΕΚ, ωδεία κτλ. «Στα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ, τις σχολές ξένων γλωσσών, σχολές χορού, ωδεία κλπ, τα οποία κρίνονται σημαντικά για την εξωσχολική παιδεία που παρέχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στα παιδιά τους, επιβάλλεται μειωμένος ΦΠΑ 6%».
  • Επιβολή μειωμένου ΦΠΑ με συντελεστή 13% στα ιδιωτικά (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια). Θα συνεχίσουν να εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία δεδομένου ότι η φορολόγησή τους απαγορεύεται από την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ. «Στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, θα ισχύσει καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 13%» αναφέρει η ανακοίνωση.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024