Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρπολήθηκε εβραϊκό προσκύνημα στη Ναμπλούς - Συνεδρίαση του ΣΑ

Πυρπολήθηκε εβραϊκό προσκύνημα στη Ναμπλούς – Συνεδρίαση του ΣΑ

Νεαροί Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε εβραϊκό προσκύνημα στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ παλαιστινιακές ομάδες καλούν σε «ημέρα οργής» και η ένταση στο Παλαιστινιακό έχει φτάσει στο κόκκινο με δρακόντεια μέτρα στην Ιερουσαλήμ. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Καταδικάζει ο Μαχμούντ Αμπάς ως «ανεύθυνη ενέργεια» τον εμπρησμό.

Νεαροί Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε εβραϊκό προσκύνημα στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ παλαιστινιακές ομάδες καλούν σε «ημέρα οργής» και η ένταση στο Παλαιστινιακό έχει φτάσει στο κόκκινο με δρακόντεια μέτρα στην Ιερουσαλήμ.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπρηστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, χωρίς ψήφισμά του να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε ως «ανεύθυνη» ενέργεια τον εμπρησμό. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη διά στόματος Αμπάς βίαιης ενέργειας εναντίον εβραϊκών στόχων από την 1η Οκτωβρίου όταν άνοιξε ο κύκλος βίας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, ομάδα νεαρών Παλαιστινιών έριξαν μολότοφ σε προσκύνημα στη Ναμπλούς, τον λεγόμενο «Τάφο του Ιωσήφ», ξεκινώντας πυρκαγιά που γρήγορα τύλιξε το σχετικά μικρό συγκρότημα.

Τον έλεγχο πήραν, σύφμωνα με την Ηaaretz, οι τοπικές παλαιστινιακές δυνάμεις που πυροβόλησαν στον άερα για να διαδήλωσουν τους νεαρούς και να σβήσουν τη φωτιά. Η εφημερίδα μιλά για «εκατοντάδες νεαρούς».

Σε πλάνα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, το κτίριο φαίνεται να έχει τυλιχτεί στις φλόγες. To σημείο έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν επίκεντρο έντασης.

Παράλληλα, οι παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε «ημέρα οργής» στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο νέος κύκλος βίας έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 39 άτομα: 31 Παλαιστίνιους -μεταξύ των οποίων 14 που οι ισραηλινές δυνάμεις αναφέρουν ως δράστες επιθέσεων- και οκτώ Ισραηλινούς που δέχθηκαν επιθέσεις.

Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Αμπάς, συνεδριάζει το ΣΑ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός και ο παλαιστίνιος πρόεδρος ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της νέας αναζωπύρωσης.

«Είναι καιρός ο πρόεδρος Αμπάς να σταματήσει όχι μόνο να δικαιολογεί τη βία αλλά και να υποκινεί βία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε ωστόσο ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμπάς. Μία τέτοια συνάντηση, είπε, θα «μπορούσε να είναι χρήσιμη».

Το απόγευμα της Παρασκευής (στις 18:00 ώρα Αθήνας) έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την γενικότερη ανάφλεξη που απειλεί το Παλαιστινιακό.

Η συνεδρίαση συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ιορδανίας, του μοναδικού μέλους στην παρούσα σύνθεση στου ΣΑ. Διπλωμάτες ανέφεραν πως δεν σχεδιάζεται να υιοθετηθεί ψήφισμα, όμως στο Συμβούλιο αναμένεται να γίνει συζήτηση για ανακοινωθέν που θα καλεί τις δύο πλευρές να αποφύγουν κλιμάκωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024