Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Νεκρές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έγκυος και η κόρη της

Γάζα: Νεκρές από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έγκυος και η κόρη της

Μία έγκυος Παλαιστίνια και η τριών ετών κόρη της σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε την Κυριακή η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στον απόηχο των πολλαπλών επιθέσεων με μαχαίρι, που έχουν κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες μέρες και έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων Ισραηλινών και 23 Παλαιστινίων.

Μία έγκυος Παλαιστίνια και η τριών ετών κόρη της σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε την Κυριακή η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στον απόηχο των πολλαπλών επιθέσεων με μαχαίρι, που έχουν κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη τις τελευταίες μέρες και έχουν στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων Ισραηλινών και 23 Παλαιστινίων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως η ισχυρή έκρηξη σε μία από τις θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε την κατάρρευση ενός κοντινού σπιτιού, ενώ οι κάτοικοι κοιμόντουσαν μέσα.
Ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του κέντρου άμεσης βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε πως η γυναίκα που σκοτώθηκε ήταν ηλικίας 30 ετών και έγκυος, ενώ η κόρη της ήταν 3 ετών. Πρόσθεσε πως από την επίθεση τραυματίστηκε ένα αγόρι ηλικίας 5 ετών και ένας άνδρας.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός Στρατός ανέφερε πως οι αεροπορικές του δυνάμεις στόχευαν δύο αποθήκες οπλισμού της Χαμάς, σε αντίποινα για την εκτόξευση δύο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα που έπεσαν σε ισραηλινό έδαφος το Σάββατο και την Παρασκευή.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση της ρουκέτας που αναχαιτίστηκε κοντά στην νότια πόλη του Ισραήλ Ασκελόν. Ο ισραηλινός Στρατός τόνισε πως επιρρίπτει στη Χαμάς την ευθύνη για οποιεσδήποτε επιθέσεις προέρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγε μίλησε ευθέως για νέα Ιντιφάντα και κάλεσε σε κλιμάκωση της παλαιστινιακής «Εξέγερσης», ως «μόνο δρόμο που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση».

Την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι συνομίλησε ξεχωριστά με τον Νετανιάχου και τον Αμπάς το Σάββατο για να εκφράσει την έντονη του ανησυχία για το πρόσφατο κύμα βίας και πρόσφερε τη στήριξη του στις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας το συντομότερο δυνατό.

Αστυνομικοί των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους κατά τη δεύτερη εβδομάδα επιθέσεων με μαχαίρια που σκότωσαν τέσσερις Ισραηλινούς και αρκετούς Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και άλλες πόλεις στο Ισραήλ.

Ο Κέρι επανέλαβε τη σημασία «της απερίφραστης καταδίκης της βίας και της υποκίνησης των συγκρούσεων» και δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί την κατάσταση και θα εξακολουθεί να εμπλέκεται στις προσπάθειες αποκατάστασης της ηρεμίας.

Τόνισε ξανά τη σημασία της διατήρησης των κανόνων που διέπουν τον χώρο (status quo) στο Χαράμ αλ-Σαρίφ ή Όρος του Ναού με λόγια και πράξεις ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με τις συγκρούσεις στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Για «εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη την κλιμάκωση της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της την Κυριακή και η γαλλική προεδρία.

«Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της έντασης και να τερματιστεί αυτός ο κύκλος που έχει ήδη προκαλέσει πολλά θύματα. Η νέα επιδείνωση της κατάστασης επιβεβαιώνει επίσης την επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί εκ νέου ένας πολιτικός ορίζοντας. Η Γαλλία εργάζεται εδώ και μήνες προς την κατεύθυνση αυτή», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Το Ισραήλ απέτρεψε βομβιστική επίθεση στη Ιερουσαλήμ

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι απέτρεψε παλαιστινιακή βομβιστική επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, την πρώτη του είδους της μετά την έναρξη του νέου κύματος βίας.

Οι συνθήκες του περιστατικού, το οποίο σημειώθηκε πάνω σε λεωφόρο, κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, παραμένουν ασαφείς. Το συμβάν, ωστόσο, ξύπνησε το φάντασμα των επιθέσεων που είχαν σκορπίσει τον τρόμο στους Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής εξέγερσης.

Την Κυριακή το πρωί, αστυνομικός εντόπισε ύποπτο όχημα καθώς κινούνταν σε λεωφορειογραμμή στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην Ιερουσαλήμ και του έκανε σήμα να σταματήσει, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Η οδηγός, μια Παλαιστίνια από την Ιεριχώ, ηλικίας 31, βγήκε από το όχημα. Ο αστυνομικός την πλησίασε. Η γυναίκα φώναξε «Ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά και μια βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητο, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Σύμφωνα με τη Σάμρι, πρόκειται για απόπειρα «επίθεσης αυτοκτονίας». Ωστόσο, τα γεγονότα είναι τόσο συγκεχυμένα που αρχικά η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η γυναίκα είναι νεκρή, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι τραυματίστηκε βαριά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024